Sky Semiconductor menerima ratusan juta yuan dalam pembiayaan Siri B

Xiamen Sky Semiconductor, sebuah syarikat yang berdedikasi untuk teknologi pembungkusan dan integrasi peranti frekuensi radio 5G, mengumumkan pada hari IsninPembiayaan Siri B bernilai ratusan juta yuan telah selesai, Pelabur termasuk CLP CICC, Jinpu New Emerging Industry Equity Investment Fund Partnership, Delian Capital, Xiamen Venture Capital, TEDA Holdings, Yinxinggu Capital, dll.

Syarikat itu menyatakan bahawa pembiayaan ini akan digunakan terutamanya untuk pembinaan fasa kedua barisan pengeluaran besar-besaran Sky Semiconductor untuk mempercepat peralihan syarikat dari reka bentuk dan pengembangan produk ke pengeluaran besar-besaran.

Sky Semiconductor ditubuhkan pada bulan Julai 2018. Syarikat itu telah membangunkan beberapa teknologi peringkat tinggi termasuk teknologi TGV, menyediakan perkhidmatan OEM kepada hampir 100 pelanggan di seluruh dunia.

Fasa pertama kilang syarikat terletak di Daerah Haicang, Xiamen, sebuah bandar di timur China. Ia meliputi kawasan seluas 4,500 meter persegi dan mempunyai kapasiti pembungkusan wafer 4 inci dan 6 inci (WLP) sebanyak 8,000 keping sebulan. Ia kini dalam pengeluaran besar-besaran. Fasa kedua loji seluas 24,000 meter persegi kini sedang dalam pembinaan. Apabila yang terakhir digunakan, syarikat itu akan mempunyai pelbagai keupayaan WLP dari 4 inci, 6 inci hingga 8 inci, dan 12 inci.

Lihat juga:Huawei melabur dalam pembuatan peranti semikonduktor, fotoresis dan bahan semikonduktor generasi ketiga

Barisan pengeluaran besar-besaran Sky Semiconductor Fasa II terutamanya diposisikan untuk pakej 3D gelombang akustik permukaan (SAW) dan gelombang akustik pukal (BAW), teknologi TGV dan integrasi sistem peringkat wafer. Produk syarikat digunakan secara meluas dalam terminal mudah alih seperti telefon pintar, stesen pangkalan 5G, pemanduan autonomi, satelit, dan komunikasi optik.