Soulgate Inc., aplikasi rangkaian sosial yang disokong oleh Tencent, menghentikan proses IPO A.S

Soulgate Inc., pengendali aplikasi rangkaian sosial Soul, memutuskan untuk menarik balik dokumen pernyataan pendaftaran F-1 dan tidak lagi mengeluarkan sekuritiFail yang diarkibkannyaPada hari Khamis dengan S.E.C.

Soul ditubuhkan pada tahun 2016 dengan reka bentuk produk berdasarkan pemetaan minat dan gamifikasi. Ia diposisikan sebagai rangkaian sosial maya untuk generasi muda yang baru.

Pada 10 Mei 2021, Soulgate Inc mengemukakan prospektus F-1 dan mencadangkan penyenaraian di Nasdaq di bawah simbol ticker “SSR” Morgan Stanley, Jefferies, BofA Securities dan CICC sebagai penaja jamin. Pemfailan IPO yang dikemas kini kemudiannya difailkan pada 18 Jun, menetapkan julat harga tawarannya antara $13 dan $15 sesaham American Depositary Stock (ADS), dan merancang untuk menerbitkan 13.2 juta saham.

Namun, pada 23 Jun, tidak lama setelah mengemas kini prospektus,Soulgate Inc mengeluarkan kenyataan yang mengumumkan penangguhan proses penyenaraian A.S. Pemegang saham majoriti Tencent juga menyokong keputusan itu, kata kenyataan itu.

Pada masa itu, syarikat itu mengatakan bahawa pihaknya gembira menerima maklum balas pasaran yang sangat panas setelah mengemas kini julat harga. Dalam proses itu, syarikat itu juga menerima kemungkinan operasi modal lain. Setelah dipertimbangkan dengan teliti, pihak pengurusan memutuskan untuk menangguhkan proses penetapan harga IPOnya.

Lihat juga:Platform sosial Soul dan Keep App Fitness dilaporkan mempertimbangkan untuk pergi ke Hong Kong untuk IPO

Menurut prospektus yang diajukan sebelumnya, Tencent adalah pemegang saham luar terbesar sebelum penawaran awam awal Soulgate Inc. Tencent, melalui Image Frame Investment (HK) Limited, memegang 75,807,291 saham biasa Kelas A syarikat, menyumbang 49.9% secara keseluruhan, dan mempunyai 25.7% hak suara.

Pada tahun 2019 dan 2020, pendapatan syarikat masing-masing adalah 70.707 juta yuan (10.6 juta dolar AS) dan 498 juta yuan. Kerugian bersihnya pada tahun 2019 adalah 300 juta yuan, dan kerugian bersihnya pada tahun 2020 adalah 488 juta yuan.