Southchip diluluskan untuk IPO di Shanghai Star Market

Bursa Saham Shanghai mendedahkan pada hari SelasaPermohonan Penyenaraian Shanghai Southchip Semiconductor Technology Co., LtdIa telah diterima. Syarikat itu berhasrat untuk menerbitkan secara terbuka tidak lebih dari 63.53 juta saham, dan jumlah dana yang diperoleh tidak akan melebihi 1.658 bilion yuan (AS $246.88 juta). Penaja penerbitan ini adalah China Capital Management.

Prospektus menunjukkan bahawa Southchip adalah salah satu syarikat reka bentuk cip analog dan tertanam terkemuka di China. Produk sedia ada syarikat telah meliputi cip pengurusan pengecasan, cip protokol pengecasan dan cip pengurusan bateri litium. Produk ini digunakan terutamanya dalam pelbagai bidang elektronik pengguna seperti telefon pintar, komputer notebook, komputer tablet, penyesuai kuasa, dan peranti yang boleh dipakai pintar, serta bidang industri dan automotif seperti bekalan kuasa penyimpanan tenaga dan alat kuasa. Antaranya, pendapatan cip pengurusan pengecasan pam caj syarikat menyumbang 60.41% pada tahun 2021.

Perlu disebutkan bahawa, sebagai salah satu syarikat domestik pertama yang menggunakan pengurusan penagihan USB-PD, syarikat ini telah melancarkan sejumlah cip pengurusan penagihan untuk menyokong keperluan peralatan terminal yang berbeza. Syarikat ini telah menjadi tulang belakang pasaran pengurusan pengecasan elektronik pengguna domestik. Menurut Frost & Sullivan, dari segi penghantaran pada tahun 2021, cip pengurusan pengecasan pam caj syarikat menduduki tempat pertama di dunia, cip pengurusan pengecasan Buck-Boost menduduki tempat kedua di dunia, dan menduduki tempat pertama di China.

Lihat juga:Sifat cip Xiaomi Surge P1 yang dikembangkan sendiri dipersoalkan

Data kewangan menunjukkan bahawa pada tahun 2019, 2020 dan 2021, pendapatan operasi Southchip adalah 107 juta yuan (15.94 juta dolar AS), 178 juta yuan (26.5 juta dolar AS) dan 984 juta yuan (146.52 juta dolar AS). Keuntungan bersih adalah -9. 853.4 juta yuan (-1.47 juta dolar AS), -7.975 juta yuan (-1.19 juta dolar AS) dan 244 juta yuan (36.33 juta dolar AS).

Pemegang saham Southchip merangkumi entiti terkenal seperti Suzhou Oresa Holdings Corporation, Suzhou Juyuan Foundry Venture Capital Partnership (L.P.), Shunwei Technology, dan Shenzhen Sequoia Hanchen Equity Investment Partnership (L.P.). Ini juga merangkumi institusi modal industri seperti Longqi Technology, Intel, ZMI, Shanghai Moqin Intelligent Technology Co., Ltd., Xiaomi Fund, dan OPPO Communications.

Southchip mengatakan bahawa pengumpulan dana tersebut bertujuan untuk digunakan terutamanya untuk pengurusan pengecasan berprestasi tinggi dan cip pengurusan bateri, chipset AC dan DC yang sangat bersepadu dan projek R&D dan perindustrian cip elektronik automotif, projek pembinaan pusat ujian dan modal kerja tambahan.