SPAC TechStar Akuisisi Syarikat Memohon Penyenaraian Hong Kong

TechStar Acquisition Company, sebuah syarikat pemerolehan tujuan khas (SPAC)Dimulakan oleh China Securities Capital, Zero2IPO Group, Zero2IPO Capital, serta individu seperti Ni Zhengdong, Li Zhu, Liu Weijie, dan lain-lain, mengemukakan permohonan penyenaraian ke papan utama Bursa Saham Hong Kong (Bursa Saham Hong Kong) pada 24 Jun. Zero2IPO Capital dan China Securities International berperanan sebagai penaja bersama.

Dari 13 SPAC yang telah mengemukakan dokumen A1 ke Bursa Saham Hong Kong setakat ini, TechStar mempunyai jumlah penaja terbesar, dengan jurang yang besar.

CIC pada asalnya merupakan anak syarikat milik penuh CIC Investment, dan CIC Investment sendiri adalah anak syarikat China CITIC Bank. Pada 31 Disember 2021, China Securities Capital menguruskan lebih daripada 10 dana saham dan dana pendapatan tetap untuk memberikan nasihat untuk dana yang merangkumi e-dagang, penjagaan kesihatan, logistik, bioteknologi dan industri lain.

Zero2IPO mempunyai pengalaman luas dalam modal teroka, pengurusan dana dan pelaburan industri. Zero2IPO Capital adalah platform perbankan pelaburan yang berpusat di Hong Kong. Ia aktif dalam IPO dan M&A dan mempunyai rekod prestasi yang sangat baik dalam memberikan khidmat nasihat kewangan bebas kepada pelbagai pelanggan.

Ni Zhengdong adalah pengasas, Ketua Pegawai Eksekutif, pengarah eksekutif dan ketua Zero2IPO Ventures. Beliau bertanggungjawab terutamanya untuk pengurusan keseluruhan perniagaan, strategi dan pembangunan korporat.

Li Zhu mengasaskan Dana Innoangel pada tahun 2013. Dia mempunyai pengalaman sekitar 30 tahun sebagai eksekutif di banyak syarikat, lebih dari 20 tahun pengalaman perundingan dan lebih dari 10 tahun pengalaman pelaburan ekuiti swasta di China. Dia telah melabur dalam permainan YOOZOO, Tecsun dan projek lain.

Liu Weijie telah berkhidmat sebagai rakan kongsi Qingqing Fund sejak Disember 2014. Sebelum itu, Liu mengasaskan Gobi Partners China pada Januari 2002 dan berkhidmat sebagai rakan pengurusan kanan sehingga Disember 2014.

Lihat juga:Polaris yang disokong Geely akan bergabung dengan SPAC Gores Gugg untuk disenaraikanFijiphilippines. kgm

TechStar mengatakan ia merancang untuk memberi tumpuan untuk mengenal pasti sasaran pemerolehan tujuan khas dengan pertumbuhan tinggi dalam sektor “ekonomi baru”, termasuk tetapi tidak terhad kepada teknologi inovatif, pembuatan maju, penjagaan kesihatan, sains hayat, hiburan, pengguna dan peruncitan baru, tenaga hijau dan sektor tindakan iklim yang sesuai dengan trend ekonomi dan dasar industri nasional di bidang kuasa di mana SPAC berada.