Stesen B menguji penyunting video penalaan automatik untuk memudahkan proses pengeluaran kandungan

Platform perkongsian video China Station B baru-baru ini menguji ciri Penyunting Video Campuran Auto-Tune barunya, yang dirancang untuk membantu memudahkan pengunggah membuat video bertema campuran, lapor Tech Planet pada hari Isnin.

‘Auto Tune Mix’ merujuk kepada video yang popular di China di mana kandungannya merangkumi kesan lucu dengan menyunting gambar dan bunyi berulang kali tanpa memainkan muzik latar menggunakan alat muzik.

Stesen B mula mengembangkan ciri video penalaan automatik dan pencampuran pada bulan September 2014. Banyak video terkenal dibuat pada masa itu, bahkan menghasilkan beberapa kata kunci Internet yang menonjol. Pada masa yang sama, ciri-ciri baru rangkaian China mula menunjukkan potensi untuk pengkomersialan.

Dengan ciri ini, pengguna dapat menetapkan soundtrack dan gambar yang diinginkan setelah memuat naik video. Bahan-bahan dalam editor didedikasikan untuk penalaan automatik dan pencampuran stesen B.

Lihat juga:Stesen B mempunyai lebih daripada 65 juta pengguna aktif setiap hari, melepasi Youku untuk menjadi platform video terpanjang ketiga di China

Imej dan soundtrack yang sering diulang adalah ciri utama jenis video ini. Dengan menggunakan perisian ini, pemuat naik boleh memilih nada untuk setiap aksara Cina. Untuk tetapan manuskrip lirik, editor melakukan pemprosesan kelewatan segmen.

Berbanding dengan perisian penyuntingan video tradisional, editor video penalaan automatik mengurangkan ambang penciptaan dan memudahkan pengunggah untuk menghasilkan video yang unik.

Sebelum ini, membuat video penalaan automatik mempunyai permintaan yang tinggi terhadap keupayaan penyuntingan pengguna. Pemuat naik perlu menggunakan perisian PC (seperti PR/Vegas/AE/Corel), prosesnya rumit, dan kecekapan output adalah rendah.