Strategi digital UK menggalakkan peningkatan dalam hubungan teknologi Sino-British

Pada tahun-tahun setelah keputusan mengejutkan Britain untuk meninggalkan Kesatuan Eropah pada tahun 2016, pembuat dasar Britain telah berusaha untuk memenuhi pelbagai visi bersaing mengenai peranan negara itu di dunia. Singapura yang dipanggil ThamesKonsepSebagai contoh, Britain telah dicari untuk memainkan peranan sebagai gergasi perdagangan global tanpa dibebani oleh peraturan dan birokrasi Eropah.

Baru-baru ini, kerajaan British mengumumkan 2022Strategi digitalAdalah versi terbaru dari rancangan yang dilancarkan pada tahun 2017 untuk meningkatkan inovasi teknologi di UK dan mewujudkan ekonomi berdasarkan data moden yang sesuai untuk dunia pasca-UK yang meninggalkan EU.

Penting untuk cita-cita ini adalah hubungan Britain dengan China. China adalah rakan dagang ketiga terbesar Britain dan kuasa teknologi utama yang semakin meningkat.

“Dapat diramalkan bahawa di bawah gelombang transformasi digital dan hijau global, kelebihan pelengkap antara syarikat teknologi China dan Britain akan mewujudkan peluang yang luas untuk bekerjasama,” kata John Edwards, pesuruhjaya perdagangan UK China, pada persidangan teknologi pintar bulan lalu.

Walaupun terdapat banyak halangan, tahun ini menandakan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik rasmi antara kedua-dua negara, dan kedua-dua pihak masih berusaha untuk mengukuhkan perkongsian teknologi mereka.

Sebagai contoh, Aveva, sebuah syarikat teknologi maklumat yang berpusat di Cambridge, telah meningkatkan kehadirannya di China akhir-akhir ini. Pengurus China Wan Shiping baru-baru ini menyoroti potensi peranan syarikat dalam membantu syarikat melaksanakan strategi pengurangan pelepasan ketika Beijing menetapkan sasaran yang lebih luas untuk mencapai puncak karbon pada tahun 2030.

SebagaiLaporanAveva akan berusaha untuk “memberikan keputusan yang lebih cepat dan tepat kepada gergasi tenaga China, membantu industri meningkatkan penyampaian dan kelestarian operasi,” kata Wan dalam China Daily.

Bagaimanapun, perebutan kepemimpinan yang berlaku dalam Parti Konservatif (Konservatif) susulan peletakan jawatan bekas Perdana Menteri Boris Johnson minggu lalu menimbulkan keraguan mengenai kerjasama masa depan. AnnAnalisisChatham House menjangkakan retorik dasar luar Johnson yang keras terhadap China-termasuk dalam bidang teknologi-dapat bertahan dalam pemerintahan pengganti.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar, Tom Tugendhat (), yang secara rasmi mengumumkan pencalonannya untuk menggantikan Johnson, mengetuai sebuahLaporanPada 8 Julai, sarikata itu berbunyi: “Letakkan teknologi di tengah-tengah dasar luar British.” Dalam dokumen itu, penulis meminta “strategi pertahanan yang lebih ketat dengan sekatan yang dihadapi China, termasuk data geolokasi, platform media sosial dan peranti pengguna seperti telefon pintar.”

Begitu juga, Strategi Digital UK yang dilancarkan baru-baru ini menekankan keperluan untuk memperkuat kepakaran negara dalam apa yang disebut “teknologi kedalaman asas masa depan”, termasuk kecerdasan buatan, cip komputer dan pengkomputeran kuantum.

Dengan kekurangan global yang berterusan, semikonduktor telah menjadi tumpuan utama persaingan geopolitik moden dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Titik melekat khas di London adalah keputusan untuk menyetujui atau menolak pengambilalihan Wafer Labs di Newport, Wales, oleh anak syarikat syarikat China.

Dilaporkan minggu lepas bahawa kerajaan BritishKelewatanKeputusannya diperpanjang selama dua bulan lagi kerana kegelisahan mengenai perjanjian itu berlanjutan.

Setiausaha Perniagaan UK Kwasi Kwarteng, yang bertanggung jawab atas keputusan itu, mendakwa pada acara baru-baru ini bahawa “China sangat aktif… dalam usaha merebut aset semikonduktor”.

Quarten menambah, “Pada hari-hari perdagangan bebas saya, saya akan mengatakan’Biarkan mereka melakukannya… ini adalah pasaran bebas.’ Tetapi sebenarnya, di dunia ini, kita mempunyai hak, terutama dalam [undang-undang keselamatan dan pelaburan nasional], untuk memanggil beberapa tawaran ini”.

LIHAT LEBIH LANJUT:Pembuat cip terbesar di UK diambil alih oleh Nexperia China

Pada masa yang sama, Britain juga menjadi batu loncatan bagi beberapa syarikat China yang bertujuan untuk pengembangan antarabangsa. TikTok, gergasi media sosial global yang dimiliki oleh syarikat teknologi gergasi ByteDance yang berpusat di Beijing, melancarkan kempen e-dagang langsung di UK tahun lalu, yang bertujuan untuk belajar dari kejayaan aplikasi Douyin di daratan China.

Walau bagaimanapun, selepas tempoh minat pengguna yang rata dan liputan berprofil tinggi di tempat kerjaKonflik budaya, platform penstriman video pendek dilaporkan telahTerbengkalaiIa merancang untuk mengembangkan kedai Douyin di Eropah dan Amerika Syarikat.

Pasukan diplomatik British di China telah cuba melukis gambaran yang lebih baik mengenai hubungan teknologi antara kedua-dua negara. Pesuruhjaya Perdagangan Britain dengan China John Edwards menyebut beberapa hari yang lalu, “41% daripada jumlah eksport perkhidmatan Britain ke China dan 30% import Britain dari China didasarkan pada pemberdayaan data. Oleh itu, kita harus memperdalam inovasi data kita melalui pertukaran aktif. Pemahaman mengenai teknologi dan kaedah.”

“UK akan menjadi tempat terbaik di dunia untuk memulakan dan mengembangkan perniagaan teknologi,” kata strategi digital rasmi negara itu, yang dikeluarkan bulan lalu. Walau bagaimanapun, ini mungkin lebih mudah dikatakan daripada dilakukan di tengah persaingan yang semakin meningkat di antara kuasa besar untuk industri digital yang baru muncul.