Syarikat aeroangkasa komersial China GalaxySpace menerima pusingan pembiayaan baru

Syarikat aeroangkasa komersial GalaxySpace yang berpangkalan di Beijing mengumumkan pada 7 SeptemberIa menyelesaikan pusingan pembiayaan baru, membawa penilaian pasca pelaburannya kepada kira-kira 11 bilion yuan ($1.58 bilion)Pusingan ini diketuai oleh CCB International, Anhui Sanzhong Yichuang Industrial Development Fund, Hefei Industrial Investment, dan Ikhlas Fund. Pemegang saham Legendary Capital dan Chaos Investment yang ada menyediakan pelaburan susulan.

GalaxySpace, yang memfokuskan pada teknologi aeroangkasa komersial dan Internet satelit, ditubuhkan pada tahun 2018. Pada 5 Mac tahun ini, ia berjaya melancarkan enam satelit komunikasi jalur lebar orbit Bumi rendah (LEO) yang dikembangkan secara berkumpulan untuk pertama kalinya. Satelit-satelit ini membentuk konstelasi ujian komunikasi jalur lebar orbit rendah pertama di China dan menjadi sebahagian daripada rangkaian Internet satelit ujian, yang dijuluki “Mini Spider Constellation”.

Pada masa ini, Little Spider Constellation telah menyelesaikan sejumlah pengesahan aplikasi Internet satelit, termasuk satelit komunikasi jalur lebar orbit rendah pertama China dan ujian integrasi rangkaian peribadi 5G, menandakan langkah penting dalam pembinaan rangkaian integrasi satelit-darat.

Lihat juga:Apa di sebalik sambungan satelit telefon pintar Huawei Mate 50

Xu Ming, pengasas, ketua dan CEO GalaxySpace, mengatakan bahawa dana tersebut akan digunakan terutamanya untuk penyelidikan dan pengembangan teknologi berkaitan Internet satelit dan pengembangan aplikasi komersial. Ini akan mempercepat penyelidikan mengenai teknologi teras seperti satelit yang dapat disusun, panel suria yang fleksibel dan beban pemprosesan digital. Ia juga akan mempercepat pembinaan keupayaan pembuatan massa satelit kos rendah, sehingga bergerak menuju era 6G.

(Sumber gambar: GalaxySpace)

Pada masa ini, satelit generasi baru GalaxySpace yang dapat disusun telah memasuki tahap pengembangan prototaip, yang juga merupakan yang pertama di China. Mereka dijadualkan dilancarkan awal tahun depan. Xu Ming mengatakan bahawa pengembangan satelit yang dapat ditumpuk akan membantu pembuatan satelit secara besar-besaran dan penyebaran buruj besar yang cepat.

Pembinaan infrastruktur ruang global telah dipercepat. Teknologi aeroangkasa komersial menjadi salah satu pendorong baru bagi pembangunan ekonomi dunia. Menurut laporan Morgan Stanley, ekonomi ruang angkasa global dijangka bernilai $1 trilion pada tahun 2040. Antaranya, Internet satelit dijangka menyumbang 50% atau bahkan 70% pertumbuhan pasaran.