Syarikat cip pintar CIX melengkapkan pusingan pembiayaan Pra-A

Pada 19 Julai, syarikat cip pintar China CIX mengumumkanPenyempurnaan pembiayaan Siri Pra-ADiketuai bersama oleh NIO Capital dan Qiming Venture Partners, diikuti oleh beberapa syarikat lain termasuk Casstar, BAI Capital, Costone Capital, Harvest Fund, Oriza Puhua dan Sky9 Capital. Dana tersebut digunakan terutamanya untuk pengembangan pasukan R&D dan mempercepat susun atur pasaran dan pembinaan ekologi syarikat.

Sejak Februari tahun ini, CIX telah menyelesaikan tiga pusingan pembiayaan malaikat. Pelabur termasuk Lenovo Capital & Incubator Group, Qiming Venture Partners, Sky9 Capital, Oriza PricewaterhouseCoopers, dan Winsoul Capital. Bersama dengan pembiayaan ini, CIX telah mengumpulkan sejumlah dana bernilai $100 juta.

Lihat juga:Syarikat cip pintar CIX memperoleh pembiayaan bernilai puluhan juta dolar

CIX ditubuhkan pada Oktober 2021, dengan fokus pada penyelidikan dan pengembangan cip komputer pintar umum, dan berkomitmen untuk mengembangkan penyelesaian pengkomputeran pintar yang serasi dengan set arahan Arm.

Syarikat itu mengatakan bahawa matlamat yang paling penting sekarang adalah untuk membuat cip pertama, mengkomersialkannya dalam 1-2 tahun ke depan, dan kemudian secara beransur-ansur mengembangkan rangkaian produk dan senario aplikasi baru. CPU komputer pertamanya kini dalam peringkat reka bentuk kejuruteraan. CIX menjangka akan mengeluarkan produk pertamanya pada tahun 2023 untuk dihantar kepada pelanggan di seluruh dunia.

Cip Arm SoC bermula dari aplikasi terminal seperti komputer peribadi, komputer tablet, dan konsol pintar, dan secara beransur-ansur akan berkembang ke pengkomputeran tepi, pengkomputeran awan dan bidang lain di masa depan. Matlamatnya adalah untuk membina platform pengkomputeran lengkap yang pintar dan berkuasa rendah.