Syarikat keselamatan Internet Qihoo 360 berhasrat untuk memindahkan 3.53% kepentingan dalam Hozon Auto

Qihoo 360, salah satu syarikat keselamatan Internet terbesar di China, mengumumkan pada hari AhadIa merancang untuk memindahkan 3.5320% sahamnya di Haozong Automobile.

Pemindah pemindahan ekuiti ini adalah dua perkongsian terhad, Jiaxing Xinzhu Equity Investment Partnership dan Shenzhen Jingcheng Kuaikuo Enterprise Management Center.

Qihoo 360 mengambil bahagian dalam dua pusingan pelaburan di Haozong Motors. Pelaburan pusingan B 900 juta yuan (AS $134.6 juta) dibayar pada 31 Mei 2021. 1 bilion yuan pertama pelaburan pusingan-D1 diterima pada 27 Oktober 2021. Setelah pemindahan ekuiti selesai, Qihoo 360 masih akan memegang 11.4266% Hezong Automobile.

Syarikat itu sebelumnya menyatakan bahawa pelaburan di Huozong Automobile mempunyai tujuan strategik yang luas, iaitu untuk menjadikan keselamatan kereta pintar dan saling berkaitan sebagai landasan, dan memperkasakan Huozong Automobile dengan pengalaman terkumpulnya dalam bidang keselamatan digital seperti keselamatan rangkaian, keselamatan perkakasan pintar, dan keselamatan Internet Kenderaan. Kebimbangan keselamatan ini sedang dikaji lebih lanjut untuk menyediakan perkhidmatan keselamatan yang lebih baik untuk syarikat automotif.

Mengenai kerjasama masa depan antara kedua belah pihak, pengumuman tersebut menyatakan, “Kerjasama perniagaan keselamatan rangkaian antara syarikat dan Hozon Motors berjalan lancar. Setelah selesainya transaksi ini, syarikat itu akan tetap menjadi pemegang saham Hozon Motors. Kedua-dua pihak akan bersama-sama mempelajari masalah keselamatan kereta pintar dan saling berkaitan.”

Pengawal keselamatan on-board Qihoo 360 telah dikerahkan pada model “U” baru Hozon Auto. Ini adalah kali pertama produk keselamatan Internet Kenderaan syarikat dipasang pada kenderaan. Hingga kini, Qihoo 360 telah menubuhkan makmal keselamatan kenderaan bersama dengan lebih dari 10 syarikat kereta, melindungi lebih dari 20 juta kenderaan, dan lebih daripada 80% pengeluar arus perdana telah menggunakan teknologi keselamatan dan sistem perkhidmatan Internet Kenderaan.

Lihat juga:Syarikat keselamatan rangkaian Qihoo 360 melancarkan produk meta-alam semesta “N World”

Pengumuman menunjukkan bahawa pada tahun 2021, pendapatan Haozong Automobile adalah 5.735 bilion yuan dan keuntungan bersihnya adalah 2.908 bilion yuan. Pada bulan Mei 2022, Huozong Automobile menghantar 11,009 kenderaan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 144%. Sebanyak 49,974 unit dihantar dari Januari hingga Mei 2022, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 213%.