Syarikat logistik BEST Inc memenuhi kriteria penyenaraian NYSE

Penyelesaian rantaian bekalan pintar China dan penyedia perkhidmatan logistik Best, mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia telah menerima pemberitahuan dari Bursa Saham New York bahawa syarikat itu telah kembali mematuhi standard penyenaraian.

Pada 5 Januari, Bursa Saham New York memberitahu syarikat itu bahawa ia tidak memenuhi kriteria untuk meneruskan penyenaraian kerana pada 4 Januari, harga penutupan purata saham simpanan Amerika syarikat berada di bawah $1 sesaham selama 30 hari perdagangan berturut-turut. Pada 20 Mei, syarikat itu melaksanakan perubahan baru di mana nisbah satu ADS kepada lima saham biasa Kelas A pada nilai muka $0.01 sesaham mempunyai kesan yang sama dengan perpecahan terbalik satu hingga lima.

Syarikat Terbaik ditubuhkan pada tahun 2007 dan secara rasmi disenaraikan di Bursa Saham New York pada tahun 2017. Walau bagaimanapun, ia telah mencatatkan kerugian untuk masa yang lama selepas itu. Pada bulan Disember tahun lalu, ia memindahkan perniagaan penghantaran ekspres domestiknya ke J&T Express, dan akhirnya mengubah kerugian menjadi keuntungan. Pada tahun 2021, keuntungan bersihnya adalah 261.9 juta yuan (39 juta dolar AS), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 112.93%. Ini juga merupakan keuntungan tahunan pertama sejak 2016.

Tetapi pada suku pertama tahun ini, Best mengalami kerugian lagi, dengan jumlah pendapatan 1.803 bilion yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 35.2%, dan kerugian operasi bersih 380 juta yuan, berbanding 191.2 juta yuan pada tempoh yang sama tahun lalu.

Pendapatan dari operasi kargo dan rantaian bekalan BEST Inc. Pada suku pertama, perniagaan pengangkutan mencapai pendapatan 1.093 bilion yuan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 46.5%. Dibatasi oleh beberapa armada pengangkutan, hab, dan pusat penyortiran, jumlah pengangkutan adalah 1.683 juta unit, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 13.5%. Pada suku pertama, Syarikat tetap fokus untuk mengembangkan perniagaan yang berkaitan dengan e-dagang, yang menyumbang 22.2% dari jumlah penjualan pada suku tersebut. Dalam tempoh tersebut, pendapatan perkhidmatan pengurusan rantaian bekalan menurun sebanyak 8.6% tahun ke tahun kepada 409 juta yuan.

“Kami percaya bahawa aktiviti rantaian bekalan dan perniagaan logistik di China dan Asia Tenggara akan pulih dengan cepat apabila wabak itu mereda,” kata Johnny Chou, pengasas, pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) BEST Inc. Kelebihan BEST dalam teknologi, rantaian bekalan dan logistik hujung-ke-hujung domestik dan antarabangsa, dan pangkalan pelanggan kami yang luas di China, digabungkan dengan simpanan tunai yang kuat, akan membolehkan kami merebut peluang pertumbuhan ini dan menuju ke arah keuntungan “.

Lihat juga:Syarikat logistik BEST Inc melancarkan alat SaaS untuk pengurusan siaran langsung Douyin

Gloria Fan, CFO Terbaik, menambah: “Pada akhir suku pertama, baki tunai dan setara tunai, tunai terhad dan pelaburan jangka pendek kami adalah 5.3 bilion yuan. Kami akan terus melaksanakan fokus strategik kami untuk mencapai pertumbuhan dan keuntungan yang mampan.”