Syarikat loji kuasa maya Vpptech menerima puluhan juta dana Pra-A

Menurut laporan media China, Vpptech, penyedia operasi dan teknologi loji kuasa maya, telah menyelesaikan puluhan juta yuan dalam pembiayaan pra-A, yang dilaburkan bersama oleh Sequoia China Seed Fund dan China Merchants Venture Capital36kr24 Ogos.

Di bawah matlamat China “karbon puncak dan neutralitas karbon”, bahagian tenaga boleh diperbaharui secara beransur-ansur meningkat. Namun, ini menimbulkan beberapa cabaran utama untuk grid kuasa.

Pengasas firma Liu Yuankun mengatakan bahawa untuk sistem kuasa dengan kapasiti tenaga angin terpasang lebih dari 5 GW, perubahan kelajuan angin rendah 1 m/s dapat menyebabkan perubahan kapasiti terpasang 500 MW. Oleh itu, jenis sistem kuasa baru perlu lebih fleksibel dan mempunyai sumber yang lebih pelbagai.

Terdapat kira-kira empat penyelesaian yang boleh menyediakan sumber yang fleksibel, seperti penyimpanan tenaga, loji kuasa maya, penyimpanan dipam, dan peraturan unit kuasa haba. Loji janakuasa maya adalah kaedah operasi aset ringan yang lebih mudah. ​​Ia menghubungkan pelbagai sumber fleksibel di hujung kuasa melalui teknologi digital untuk mencapai penjadualan yang optimum dan kawalan yang tepat terhadap sumber heterogen yang diedarkan secara besar-besaran. Akhirnya, bentuk fungsi teknikal keseluruhan loji kuasa fizikal dicadangkan.

Syarikat ini membantu pelanggan mewujudkan sistem operasi pintar loji kuasa maya untuk memenuhi keperluan tenaga kos rendah, fleksibel dan terkawal. Ia juga mengambil bahagian dalam tindak balas permintaan tenaga dan perkhidmatan sampingan untuk membantu pelanggan mendapatkan manfaat ekonomi tambahan dan penjimatan tenaga dan nilai pengurangan karbon.

Liu menganggarkan bahawa saiz pasaran loji kuasa maya China akan mencapai 10 bilion yuan ($1.46 bilion) pada tahun 2022. Untuk mencapai matlamat kemampanan, saiz pasaran industri mungkin mencapai 100 bilion yuan setahun menjelang 2030.

Lihat juga:Kesan kekurangan kuasa termal China terhadap pengecasan Tesla dan NIO

Liu juga berkata, daya saing syarikat yang ditubuhkan pada 2021 itu terletak pada dua aspek. Pertama, pasukannya adalah pengendali loji kuasa maya terawal di China, diikuti oleh sains data dan keupayaan algoritma syarikat.

Pada masa ini, perniagaan bank komersial menunjukkan pertumbuhan yang meletup, dan telah bekerjasama dengan lima grid kuasa wilayah termasuk China Utara, China Barat Laut, Hebei, Shanxi, dan Shandong untuk menyediakan perkhidmatan tambahan, meliputi hampir 1 juta kilowatt kapasiti beban terkawal.