Syarikat Pengurusan Modal Manusia Cloud Beisen Memohon IPO Hong Kong

Pembekal penyelesaian Cloud Human Capital Management (HCM) Beisen Holdings, Mengemukakan prospektus ke Bursa Saham Hong Kong pada 11 Julai, dengan Morgan Stanley dan CICC sebagai penaja bersama.

Ditubuhkan pada tahun 2005, Beisen telah menerima pelaburan dari banyak institusi terkemuka seperti Matrix Partners, Genesis Capital, Sequoia Capital China Fund, dan CICC.

Beisen terutama menyediakan penyelesaian HCM awan untuk perusahaan melalui platform iTalentXnya, yang merangkumi pengambilan, penilaian, pengurusan dan aspek lain. Platformnya dapat mempermudah proses pengambilan pekerja dengan bijak. Sistem penilaian ini membolehkan perniagaan mengenal pasti pencari kerja yang berkelayakan dan sesuai dan bakat berpotensi tinggi di kalangan pekerja sedia ada. Penyelesaian teras digunakan untuk pengurusan tenaga kerja harian, termasuk pengambilan pekerja baru, pengurusan kakitangan, pengurusan pampasan, dan pengurusan struktur organisasi.

Menurut laporan oleh China Insights Consulting, pada tahun 2021, Beisen adalah penyedia penyelesaian HCM awan terbesar di China dari segi pendapatan. Pada 31 Mac 2022, pangkalan pelanggan Beisen merangkumi lebih daripada 4,700 syarikat berskala besar dan berkembang pesat dalam pelbagai industri, merangkumi sebahagian besar daripada sepuluh syarikat teratas dalam teknologi, harta tanah, perkhidmatan kewangan, dan industri automotif dan pembuatan. Di samping itu, pada 31 Mac 2022, lebih daripada 70% syarikat Fortune China 500 adalah pelanggan Beisen.

Untuk tahun fiskal yang berakhir pada 31 Mac 2020, 31 Mac 2021 dan 31 Mac 2022, pendapatan Beisen masing-masing adalah 459 juta yuan (AS $68.2 juta), 556 juta yuan dan 680 juta yuan. Margin keuntungan kasar masing-masing adalah 59.8%, 66.4% dan 58.9%.

Lihat juga:Autowise.ai menerima pusingan pembiayaan B2 bernilai hampir $30 juta

Beisen menyatakan dalam prospektus bahawa dana yang diperoleh dari IPO akan digunakan terutamanya untuk meningkatkan lagi penyelesaian HCM awan bersepadu, meningkatkan kemampuan pengembangan teknologi, dan tujuan lain.