Syarikat penyimpanan tenaga Lingtan Intelligent menerima pembiayaan Siri Pra-A sebanyak AS $7.4 juta

Jenama penyimpanan tenaga industri dan komersial Lingtan Intelligent, mengumumkan penyelesaian pembiayaan pusingan pra-A berjumlah 50 juta yuan (7.4 juta dolar AS) pada 5 Ogos, yang diketuai oleh Balu, diikuti oleh Dana Algoritma PKSHA SPARX dan Modal Masa Depan. Pusingan ini mengikuti pusingan pelaburan malaikat syarikat, yang diperoleh pada Januari 2022.

Penyimpanan tenaga memberikan sokongan penting untuk pembinaan sistem kuasa baru. Dengan peningkatan permintaan tenaga hijau dan pengembangan permintaan yang disebabkan oleh kenderaan tenaga baru, sistem penyimpanan tenaga secara beransur-ansur menjadi standard industri.

Pada bulan Jun tahun ini, Lingtan Intelligent melancarkan sistem penyimpanan tenaga diedarkan Tensorpack T 200kWh/100kW, yang mengintegrasikan bateri, sistem pengurusan bateri, sistem pengurusan tenaga, sistem pengurusan termal, penukar dua arah DC/AC, dan sistem perlindungan kebakaran kabinet. Reka bentuk modular direka untuk memenuhi keperluan pelanggan yang pelbagai. Sejauh ini, Lingtan Intelligent telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan banyak pelanggan utama, dan produk berkaitan dihantar secara berkumpulan.

Ditubuhkan pada bulan Oktober 2021, Lingtan Intelligent berkomitmen untuk menyediakan produk penyimpanan tenaga berkualiti tinggi dan berprestasi tinggi kepada pelanggan industri dan komersial seperti taman kilang, stesen pengisian, bangunan komersial, dan pusat data, membantu mereka mengurangkan kos elektrik dan meningkatkan pulangan pelaburan.

Anggota pasukan R&D Lingtan Intelligent berasal dari universiti terkenal di dalam dan luar negara seperti Universiti Teknologi Denmark, Universiti Zhejiang, Universiti Tenggara, dan Universiti Sains dan Teknologi China. Mereka mempunyai pengalaman kerja di Huawei, Shanghai Electric, CATL, Delta, dan pengumpulan teknologi yang mendalam dalam bidang penyimpanan tenaga.

Lihat juga:Projek fotovoltaik utama Hainan berjaya disambungkan ke grid

Dalam tiga tahun ke depan, Lingtan Intelligent akan menggunakan sistem penyimpanan tenaga GWh super di bidang industri dan komersial, dan secara beransur-ansur akan memperluas pasaran luar negeri.

Chen Yeran, Ketua Pegawai Eksekutif Lingtan Intelligent, percaya bahawa pada masa akan datang, syarikat penyimpanan tenaga akan menghadapi pelbagai faktor yang tidak menentu seperti syarikat pemanduan autonomi. Dalam jangka panjang, salah satu daya saing utama syarikat penyimpanan tenaga akan menjadi sistem perisian dan data.