Syarikat permainan iDreamSky menerima pelaburan tambahan dari Tencent dan lain-lain

Pada hari Ahad, syarikat pembangunan permainan mudah alih iDreamSky mengumumkan di Bursa Saham Hong Kong (HKEx)Tiga pemegang saham utamanya telah melanggan lebih banyak saham.

Secara khusus, Brilliant Seed, Tencent Mobile, dan Instant Flash masing-masing melanggan 13.14 juta saham, 13.14 juta saham, dan 6.57 juta saham syarikat. Saham yang dilanggan menyumbang kira-kira 2.50% daripada modal saham terbitan syarikat yang ada pada tarikh pengumuman, kira-kira 2.44% daripada modal saham terbitan syarikat yang diperluas oleh langganan, dan kira-kira 2.31% daripada modal saham terbitan syarikat yang diperluas oleh penempatan dan langganan. Syarikat itu menyatakan bahawa hasil bersih daripada langganan dianggarkan kira-kira HK $195 juta (AS $25 juta).

IDreamSky menyatakan dalam pengumuman bahawa pada 26 November (setelah waktu transaksi), syarikat menandatangani perjanjian penempatan dengan ejen penempatan. Berdasarkan ini, syarikat telah bersetuju untuk melantik ejen penempatan, dan ejen penempatan telah bersetuju untuk bertindak sebagai ejen syarikat dan melakukan yang terbaik. Berusaha untuk mendapatkan sasaran penempatan untuk melanggan sehingga 72.28 juta saham penempatan pada harga HK $5.92 sesaham. Anggaran hasil bersih daripada penempatan dijangka kira-kira HK $42,704 juta.

Menurut pengumuman itu, syarikat itu berhasrat untuk menggunakan anggaran hasil bersih dari item penempatan dan langganan untuk modal kerja amnya, mengembangkan permainan yang dikembangkan sendiri, memperluas kedai luar talian kumpulan dan kemungkinan pelaburan masa depan yang lain.

Perlu disebutkan bahawa di antara syarikat yang mengambil bahagian dalam langganan, Tencent Mobile adalah anak syarikat milik penuh Tencent Holdings Co., Ltd. Sebenarnya, Tencent adalah pemegang saham institusi terbesar iDreamSky dan sentiasa menyokong perkembangan iDreamSky. IDreamSky juga memberikan hak eksklusif kepada Tencent untuk pelbagai permainan yang dikembangkan sendiri. Banyak eksekutif Tencent bahkan turut serta dalam perancangan strategik untuk bersama-sama membina dunia iDreamSky.

Lihat juga:Sumber: Kelulusan nombor pendaftaran permainan mungkin akan disambung semula tidak lama lagi, perlu untuk permainanPenerbitan

Pada 25 Ogos 2020, iDreamSky mengumumkan bahawa Yao Xiaoguang, Naib Presiden Tencent Holdings Co., Ltd. dan Presiden TiMi Studios Group, dan Chen Yu, Naib Presiden Tencent Holdings Co., Ltd. dan Presiden f Lightspeed & Quantum Studios Group, masing-masing dilantik sebagai pengarah bukan eksekutif dan ahli jawatankuasa strategi korporat, Mengambil bahagian dalam perancangan strategik jangka panjang syarikat.

Dari segi kerjasama, pada bulan Mac 2021,IDreamSky diberi kuasa oleh Tencent QQfamily IPPada bulan Julai, kedai utama QQFamily pertama yang dibuat bersama oleh kedua-dua pihak dibuka di Happy Coast, Shenzhen. Kali ini kedai utama QQFamily ditumpangkan dengan perniagaan mainan pereka. Ini juga merupakan kali pertama iDreamSky memasuki perniagaan mainan pereka. Pada bulan November, iDreamSky mengumumkan perjanjian pelesenan untuk menggunakan gambar siri Tencent QQ. Menurut pengumuman itu, iDreamSky diberi kuasa untuk merancang, menghasilkan dan menjual mainan pereka menggunakan gambar siri QQ. Saluran penjualan merangkumi semua saluran dalam talian dan luar talian yang diiktiraf oleh Tencent, termasuk tetapi tidak terhad kepada saluran Idreamsky sendiri dan saluran pengedaran bersama dengan pihak ketiga.