Syarikat semikonduktor IC Bench melengkapkan pusingan pembiayaan Pra-A

Syarikat teknologi semikonduktor IC Bench, mengumumkan penyelesaian pusingan pembiayaan pra-A pada 19 Ogos, yang diketuai oleh Intel Investment, dan Primarius dan Lenovo Capital and Incubator Group mengikuti pelaburan tersebut.

Ditubuhkan pada Oktober 2020, IC Bench didedikasikan untuk inovasi bebas perisian dan cip EDA. Ia sebelum ini dibiayai oleh Sequoia China Seed Fund dan Lenovo Capital and Incubator Group.

Pasukan IC Bench terdiri daripada pakar berpengalaman dalam bidang semikonduktor dan automasi reka bentuk elektronik (EDA). Dalam satu tahun sejak penubuhannya, bangku IC telah dapat merekabentuk dan mengeluarkan pelbagai SOC berasaskan RISC-V, yang sepenuhnya mencerminkan keunggulan kaedah dan alatnya.

Matlamat IC Bench adalah untuk membolehkan pelanggan bergerak dari idea produk baru ke produk kerja lebih cepat daripada yang mereka lakukan sekarang. Ia melakukan ini dengan merapatkan jurang antara konsep cip dan pengeluaran besar-besaran cip. Apabila pelanggannya memerlukan cip khusus untuk memajukan produk mereka dan mengawal rantaian bekalan mereka, ia mengembangkan cara baru untuk melakukan peralihan itu.

Lihat juga:Yinguan Semiconductor menerima pembiayaan strategik lebih dari 200 juta yuan

MenurutGatnerMenurut ramalan terbaru, pendapatan semikonduktor global dijangka meningkat sebanyak 7.4% pada tahun 2022, yang lebih rendah daripada ramalan 13.6% pada suku sebelumnya. Richard Gordon, naib presiden praktik di Gartner, mengatakan bahawa walaupun kekurangan cip semakin berkurang, pasaran semikonduktor global memasuki masa kelemahan yang akan berlanjutan hingga akhir 2023 ketika pendapatan dijangka turun 2.5%. Walau bagaimanapun, Gordon percaya bahawa apabila kereta elektrik dan pemanduan autonomi berkembang, kandungan semikonduktor dalam setiap kenderaan akan meningkat, jadi sektor elektronik automotif akan terus mencapai pertumbuhan dua digit pada tahun-tahun mendatang.