Syarikat sensor sentuhan kecerdasan buatan China TacSense menerima pembiayaan Siri B

TacSense, Penyedia Penyelesaian AI HaptikSyarikat itu baru-baru ini mengumpulkan lebih daripada 100 juta yuan ($15.8 juta) dalam pembiayaan Siri B, lapor 36Kr pada hari Khamis. Pelabur utama adalah lCDF-Capital, dengan pelabur bersama termasuk pemegang saham sedia ada Ferry Ventures dan Beijing Yuanhui Investment Management Co., Ltd., dan pelabur individu Wang Xiaochuan, bekas CEO enjin carian China Sogou.

Berdasarkan sensor tekanan fleksibel yang dikembangkan sendiri, TacSense telah melancarkan penyelesaian haptik untuk industri HMI dan alat perubatan, memberikan peranti pintar dalam industri ini kemampuan untuk merasakan tekanan luaran. Pusingan dana yang diperoleh ini bertujuan untuk digunakan untuk pengembangan pasukan, pemasangan dan pengujian lini produksi, pengembangan pasar dan modal kerja tambahan.

Syarikat ini adalah pelopor teknologi induksi ion fleksibel (FITS) generasi keempat. Ringkasnya, FITS berfungsi untuk membentuk semula permukaan objek dengan cara yang paling sensitif dan tidak invasif, yang membolehkan objek merasakan tekanan dari luar.

Sebagai contoh, aplikasi penting dalam sektor perindustrian adalah pemeriksaan proses pengeluaran bateri litium. Sebagai contoh, pembentukan kimia adalah pautan yang sangat diperlukan dalam pengeluaran bateri lithium-ion, dan proses ini tertakluk kepada kawalan tekanan, yang secara langsung mempengaruhi hayat bateri, ketumpatan tenaga, dan keselamatan.

Lihat juga:Syarikat memandu pintar MINIEYE menyelesaikan pusingan pembiayaan D2

Penyelesaian TacSense menyediakan data pengedaran tekanan masa nyata untuk pautan ini. Data sedemikian membantu menghapuskan bateri yang tidak memenuhi syarat semasa fasa pemeriksaan. Data dihantar ke akhbar kimia dalam masa nyata, yang meningkatkan hasil penyediaan bateri. Pada tahun lalu, penyelesaian TacSense telah mencapai puluhan juta dolar dengan penembusan hampir 50 peratus di kalangan pembuat bateri terkemuka di China.