Syarikat teknologi cip Sandtek menerima 100 juta yuan modal baru

Peralatan semikonduktor dan pemaju aksesori Santec, baru-baru ini telah menyelesaikan pembiayaan 100 juta yuan (AS $14.7 juta). Pelabur adalah Hillhouse Capital, FWI Capital dan Guangdong Hengyitai Fund.

Santec ditubuhkan pada tahun 2016. Adalah pembekal peralatan yang memberi tumpuan kepada R & D, pengeluaran dan penjualan peralatan khusus dalam bidang pembungkusan dan pengujian industri semikonduktor.

Produknya memenuhi keperluan pembungkusan semikonduktor domestik dan asing dan pengeluar ujian untuk pengeluaran automatik mekanikal seperti pembungkusan dan pengujian litar bersepadu. Santec bertujuan untuk meningkatkan kecekapan pengeluaran pembungkusan dan pengujian semikonduktor, dan memastikan kualiti produk dan kesan aplikasi semikonduktor.

Pasaran sistem ujian SOC global sangat besar. Pada masa ini, ia masih dikuasai oleh beberapa syarikat seperti Teradyne Inc., Advantest Corporation dan Chroma At Inc. Dengan memanfaatkan tingkap dan dasar penggantian import untuk menyokong rantaian industri semikonduktor, Sandtek telah berkembang pesat dalam beberapa tahun terakhir., Dan memperoleh pensijilan pembekal pengeluar semikonduktor terkenal.

Dengan permintaan kenderaan tenaga baru, fotovoltaik dan industri lain, bidang semikonduktor juga dapat meneruskan tren kenaikannya. Menurut data Omdia, saiz pasaran semikonduktor kuasa global adalah kira-kira AS $46.2 bilion pada tahun 2021, kerana saiz pasaran China, pengguna semikonduktor kuasa terbesar di dunia, mencapai AS $18.2 bilion.

Lihat juga:Tencent melabur dalam syarikat cip gelombang optik OptiArk Semiconductor

Dari segi dasar, sebuah dokumen yang dikeluarkan oleh pemerintah China pada bulan Mac 2021 mengusulkan bahawa “Rancangan Lima Tahun ke-14” harus berjuang keras untuk teknologi teras utama, meningkatkan kecekapan keseluruhan rantai inovasi, dan fokus pada cip teras, peralatan semikonduktor, dan semikonduktor generasi ketiga. Menggalakkan pengoptimuman dan peningkatan pembuatan.