Syarikat teknologi makanan Moodles menerima pusingan pendanaan Pra-A

Baru-baru ini,Moodles, sebuah syarikat teknologi China yang memberi tumpuan kepada industri makanan, mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri Pra-A. Pelabur utama adalah GGV Capital, dan pelabur bersama adalah pemegang saham sedia ada Fine Will Capital dan Inshan Capital.

Ini adalah pembiayaan kedua syarikat yang diselesaikan dalam tempoh enam bulan yang lalu. Oktober lalu, Moodless menerima pelaburan malaikat hampir 10 juta yuan ($1.58 juta) dari Fine Will Capital dan Renshan Capital.

Diet tradisional kaya dengan minyak, garam dan karbohidrat, walaupun bukti moden menunjukkan bahawa terlalu banyak bahan ini boleh membahayakan kesihatan. Selain itu, makanan super tradisional seperti biji chia dan kacang buncis juga tidak digalakkan kerana rasanya yang kurang menyenangkan dan rasa kenyang yang kurang enak.

Dalam konteks ini, Moodles ditubuhkan pada bulan Julai 2021. Syarikat ini menawarkan ruji yang kelihatan dan rasanya sangat mirip dengan makanan tradisional, tetapi mempunyai pemakanan yang lebih pelbagai. Semua nutrien yang diperlukan untuk diet harian, seperti daging, sayur-sayuran, karbohidrat, serat makanan, vitamin dan unsur surih, disajikan dalam ramuan Moodlors melalui teknologi, yang kemudian diproses menjadi makanan ruji seperti beras dan mi melalui percetakan 3D. Ini dapat meningkatkan kecekapan pengambilan nutrisi.

Zhu Peiran, pengasas Moodls, terus terang mengatakan bahawa struktur penggunaan makanan semasa di China tidak lagi berpusat pada keperluan hidup, tetapi berkembang ke arah rangkaian makanan yang sihat dan menyenangkan. Pengguna kini nampaknya lebih mementingkan sifat saintifik pemakanan makanan dan pada masa yang sama meningkatkan kesedaran mereka mengenai rasa yang baik dan menginginkan cara yang lebih berkesan untuk menyediakan dan memakan makanan.

Lihat juga:Syarikat teknologi makanan berasaskan tumbuhan Starfield melengkapkan pembiayaan Siri B bernilai $100 juta

Pasukan Moodls secara inovatif menggunakan pelbagai teknologi seperti penyelidikan pemakanan, sains makanan dan bahan, mekanik bendalir, dan kejuruteraan mekanikal untuk memperkasakan pengeluaran makanan fleksibel yang berorientasikan masa depan. Kilang pembuatan pintar fleksibel berskala besar akan siap dan dimasukkan ke dalam pengeluaran pada akhir Mei 2022. Setelah selesai, ia akan memperluas susun aturnya untuk katering mewah dan saluran runcit baru di China.