Syarikat tenaga bersih Jinke Power untuk mengembangkan projek fotovoltaik

Pada 20 Julai, pembekal tenaga bersih dan penyedia perkhidmatan Jinke Power mendedahkan bahawa,Syarikat itu merancang untuk menaikkan 3.45 bilion yuan ($510.2 juta), akan digunakan untuk projek penjanaan tenaga fotovoltaik serta menambah modal kerja atau membayar balik pinjaman bank.

Jinke Power ditubuhkan pada bulan Julai 2011 dan disenaraikan di papan utama Bursa Saham Shanghai pada 19 Mei 2020. Terutama yang terlibat dalam pembangunan dan operasi stesen janakuasa fotovoltaik dan perniagaan EPC (kejuruteraan, perolehan dan pembinaan) yang berkaitan. Hingga akhir bulan Mac tahun ini, syarikat telah membina stesen janakuasa fotovoltaik di lebih daripada 20 wilayah China termasuk Jiangsu dan Xinjiang. Pada tahun 2021, perniagaan EPC loji janakuasa fotovoltaik mencapai nilai output 356MW, meningkat 56.83% berbanding tahun 2020.

Jinke Power juga berada di bawah tekanan besar dari kos komponen. Pada tahun 2021, jumlah pembinaan perniagaan EPC syarikat mencapai pertumbuhan. Oleh kerana kenaikan harga bahan mentah yang mendadak dan kenaikan kos modul fotovoltaik, margin keuntungan kasar perniagaan EPC loji janakuasa fotovoltaik telah menurun. Keuntungan kasar pada tahun 2021 hanya 0.22%, penurunan 3.99% dari tahun sebelumnya. Di samping itu, pengembangan, operasi dan pemindahan loji janakuasa fotovoltaik juga mengalami penurunan keuntungan kasar.

Dari segi kewangan, pada suku pertama tahun ini, pendapatan operasi utama syarikat adalah 573 juta yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 18.81%. Kerugian yang dapat diagihkan kepada pemegang saham syarikat tersenarai adalah 59.8481 juta yuan.

Lihat juga:Permulaan bateri litium Cospowers Technology menerima pembiayaan Siri D

Orang dalam menunjukkan bahawa ini mungkin bukan masa terbaik untuk pengembangan projek penjanaan tenaga fotovoltaik. Sasaran karbon puncak dan neutral karbon China memberikan sokongan dasar untuk pembinaan penjanaan tenaga fotovoltaik, tetapi tekanan kos yang disebabkan oleh ketidakseimbangan rantaian bekalan dalam jangka pendek menyekat pertumbuhan kapasiti terpasang dan keuntungan operasi loji janakuasa fotovoltaik syarikat. Pada masa itu, ia akan menjejaskan pengaturan pembidaan dan pembinaan stesen janakuasa milik syarikat dan projek EPC.