Syarikat tenaga pintar Circue menerima puluhan juta yuan dalam pembiayaan Siri A

Pada 15 Ogos, Circue yang berpangkalan di Beijing mengumumkanPusingan pembiayaan bernilai puluhan juta yuan telah selesaiPelaburan itu diketuai bersama oleh Y&R Capital, KYLinhall Partners dan China Capital Management Limited, diikuti oleh AMT Capital dan pemegang saham luar biasa BlueRun Ventures. Pusingan dana ini akan digunakan terutamanya untuk peningkatan produk, pengembangan pasaran dan pengambilan pekerja.

Ditubuhkan pada tahun 2019, Circue memberi tumpuan untuk membina platform infrastruktur bateri pintar. Produknya boleh digunakan dalam infrastruktur tenaga pintar, pengesanan dan kitar semula bateri pintar dan bidang lain. Sediakan perkhidmatan operasi dan penyelenggaraan pintar dan penyelesaian sehenti dalam senario infrastruktur baru seperti pengecasan bateri dan penyimpanan tenaga. Dalam bidang penggunaan dan kitar semula eselon bateri, ia menyokong penyelesaian pengesanan, penilaian, dan perkhidmatan transaksi bateri pintar.

Circue, yang berpegang pada pendekatan berdasarkan teknologi, membina model pra-latihan berskala besar PERB 1.0 untuk data siri masa bateri. Model ini menggunakan lebih daripada 50GWh latihan data bateri, boleh meliputi hampir semua jenis bateri, dan menyelesaikan kebanyakan tugas masa bateri. Ini dapat menyelesaikan masalah ramalan tepat jangka panjang mengenai status jenis bateri yang tidak dapat diselesaikan oleh BMS tradisional, dan merupakan teknologi teras infrastruktur pintar bateri.

Lihat juga:Syarikat teknologi rendering awan RaysEngine melengkapkan pusingan pembiayaan Pra-A

Circue telah bekerjasama dengan lebih daripada 100 kilang enjin konsol tengah tenaga baru, pengeluar bateri, pengendali pengecasan dan rakan lain seperti Shell, TotalEnergies, BAIC Bluepark, dan Farasi Energy.

Circue juga membuat kemajuan besar dalam teknologi sensor dalaman bateri. Teknologi penginderaan bateri yang maju pada dasarnya akan mengubah kaedah penyelidikan dan pengembangan bateri “cuba-dan-lihat” tradisional, membentuk paradigma penyelidikan dan pengembangan bateri baru yang didorong oleh “sensor + data + AI”, dan sangat mempercepat kecekapan penyelidikan dan pengembangan.