Syarikat trak tenaga baru DeepWay menerima pembiayaan Siri A bernilai $67 juta

Syarikat trak tenaga baru pintar DeepWay mengeluarkan pengumuman pada 23 Ogos, dengan mengatakan:Ia telah mengumpulkan 460 juta yuan ($67.19 juta) dalam pembiayaan Siri AIni adalah pusingan pertama pembiayaan luaran DeepWay, menetapkan rekod untuk skala pembiayaan terbesar untuk makanan segar yang memasuki bidang trak tenaga baru yang pintar.

Pembiayaan ini diketuai oleh Qiming Venture Partners, diikuti oleh Lenovo Capital and Incubator Group, VLight Capital, CCB Trust, EDU Capital, Empower Tech Capital, Bank of Communications International, dan Huagai Capital. CICC bertindak sebagai penasihat kewangan eksklusif.

Dengan sokongan modal, Shenwei menyatakan bahawa ia akan terus mempromosikan penyelidikan dan pengembangan, pengeluaran dan pembuatan trak berat tenaga baru yang pintar, dan meningkatkan lelaran dan peningkatan teknologi pemanduan automatik dalam senario trak berat berkelajuan tinggi.

Ditubuhkan pada bulan Disember 2020, DeepWay adalah usaha sama antara Baidu, peneraju teknologi pemanduan autonomi, dan Lionbridge, sebuah syarikat Internet terkemuka dalam industri logistik lebuh raya. Melalui plat nombor kotak putih, Baidu telah memberikan kemampuan penyelidikan dan pengembangan pemanduan autonomi penuh DeepWay dengan titik permulaan yang tinggi. Sebagai syarikat logistik trunk terbesar di China, Lionbridge memberikan sokongan untuk DeepWay dari segi definisi trak, pelaksanaan senario, dan pengumpulan data.

Produk pertama DeepWay, DeepWay Star, memanfaatkan sepenuhnya kelebihan tenaga baru dan kecerdasan automotif, dan mengadopsi konsep baru dan struktur baru seperti pemacu yang diedarkan, badan yang diperkemas dengan rintangan angin ultra rendah, integrasi bateri-casis, dan reka bentuk modular pada platform yang sama dengan kuasa hidrogen. Ia menggunakan sepenuhnya kelebihan tenaga baru dari segi rantaian kuasa dan gas pneumatik.

Lihat juga:Baidu’s Shenwei mengeluarkan trak berat tenaga baru yang pintar

Model ini dilengkapi dengan sistem HIS yang dikembangkan sendiri oleh DeepWay untuk memenuhi keperluan pengeluaran besar-besaran komersial pemanduan autonomi L3, dan dapat mengumpulkan data dan berulang ke tahap L4.

Menurut rancangan R&D Deepway, pada bulan Disember 2022, firma itu akan meletakkan Xingchen di jalan terbuka untuk operasi percubaan. Pada bulan Jun 2023, pengeluaran besar-besaran akan dimulakan, dan diharapkan 1,000 trak berat tenaga baru pintar akan dihantar dalam tahun ini.