Taobao Live memperkaya ekosistem dengan mereformasi model pengecasan dan membuka kumpulan komoditi gergasi kepada penyiar langsung

Pada majlis siaran langsung Taobao yang diadakan di Hangzhou pada hari Rabu, naib presiden Alibaba dan ketua siaran langsung Taobao Xuande mengumumkan bahawa semua penyiar langsung akan menerima sekurang-kurangnya 100 juta produk dari Tmall, dan model pengecasan pemasaran influencer akan diperbaharui.

Taobao Live, sebagai saluran perniagaan siaran langsung untuk pasaran runcit Alibaba di China, telah mencipta model perniagaan siaran langsung di China dan telah menjadi peneraju industri sejak dilancarkan pada tahun 2016.

Dengan perubahan tingkah laku penggunaan kandungan yang disebabkan oleh wabak pneumonia mahkota baru, populariti siaran langsung Taobao telah menjadi alat penjualan yang banyak digunakan oleh perniagaan besar dan kecil, menghubungi ratusan juta pengguna.

Bilangan siaran langsung siaran langsung Taobao terus meningkat setiap tahun, dengan peningkatan ketara sebanyak 661% dari 2019 hingga 2020. Platform ini mempunyai siaran langsung dwibahasa belajar di luar negara, tuan rumah TV dan juga bintang filem. Tuan rumah siaran langsung yang paling popular di China, seperti Li Jiaqi, Viya dan Lier Baby, menggunakan platform ini untuk menjual segala-galanya dari kopi Malaysia ke berlian dan juga roket sebenar dalam beberapa saat.

Untuk menjadikan proses transaksi lebih munasabah dan telus, Taobao Live telah melancarkan model pengisian pemasaran influencer baru. Sebelum memulakan kerjasama, penyiar langsung dan peniaga perlu bersetuju dengan jualan. Jika jualan dalam 15 hari pertama tidak mencapai 20% daripada jumlah keseluruhan, kos pendahuluan akan dikembalikan kepada peniaga. Jika tidak, peniaga akan membayar penyiar langsung berdasarkan jualan pada hari ke-30.

Sebelum ini, walaupun peniaga boleh mendapatkan pembayaran selepas pesanan berakhir, komisen penyiar langsung terpaksa menunggu hampir dua bulan. Pada persidangan itu, pengumuman itu menyatakan harapan bahawa selang penyelesaian akan dipendekkan oleh 15 hari, yang akan mempercepatkan dana dan aliran tunai semua orang.

Taobao Live adalah alat yang sangat diperlukan semasa “11.11 Global Shopping Festival” Alibaba tahun lepas. Sebagai tambahan kepada penyiar langsung teratas, lebih daripada 400 eksekutif syarikat dan 300 selebriti menjadi tuan rumah acara membeli-belah berskala besar ini, mengakibatkan 30 saluran siaran langsung yang menghasilkan lebih daripada 100 juta yuan ($15.4 juta) dalam jumlah jualan barangan.

Pada akhir ucapan, empat matlamat siaran langsung Taobao pada tahun 2021 diumumkan. Mereka akan memupuk 2,000 bilik siaran langsung dan 200 rakan kongsi ekologi dengan jualan melebihi 100 juta yuan. Melatih 1 juta penyiar langsung profesional berbayar dan 1,000 jenama baru dengan kadar pertumbuhan 500%.

Lihat juga:TikTok merancang untuk memasuki perniagaan e-dagang dengan belanja langsung pada tahun 2021

Industri siaran langsung telah membawa lebih banyak norma dan norma. Pada bulan Julai tahun lepas, Kementerian Sumber Manusia dan Keselamatan Sosial mengeluarkan sembilan profesion baru, termasuk pemasar dalam talian, dan tuan rumah siaran langsung adalah salah satu profesion tertentu. Peraturan siaran langsung yang dikeluarkan bersama oleh tujuh jabatan kebangsaan China akan dilaksanakan pada 25 Mei.