Teknologi AI Xiaoice meningkatkan atlet Olimpik menuju pingat emas

Pada malam Isnin, pemain ski China Xu Mengtao memenangi pingat emas dalam ski gaya bebas udara wanita di Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing. Faktor utama di sebalik kejayaannya ialah“Juara” (guānjün), Sistem pengadil dan bimbingan kecerdasan buatan yang dikembangkan oleh XiaoIce.

Sebelum kemenangan Olimpik Xu Bing baru-baru ini, program kerahsiaan Xiaobing, yang dikenali sebagai Sistem Pemarkahan Sukan Antarabangsa (X-IASS), telah diam-diam melayani pasukan antena gaya bebas China selama lebih dari tiga tahun. Syarikat itu mengatakan bahawa misi utama program ini adalah untuk membina jurulatih maya yang disebut Champion untuk meningkatkan kecekapan latihan.

Mengandalkan teknologi penglihatan dan kerangka komputer Xiaoice, juara mempelopori “Model Analisis CV Sukan Musim Sejuk Xiaoice” untuk memberikan penilaian dan bimbingan masa nyata dan profesional kepada jurulatih dan atlet.

Oleh kerana bahaya melompat ski di udara, latihan harian atlet adalah terhad. Untuk meningkatkan kecekapan, ingatan atlet terhadap tindakan skor tinggi mesti diperkuat. Bagi setiap lompatan atlet, juara akan membuat pertimbangan profesional dan sangat konsisten dengan piawaian pemarkahan pengadil antarabangsa. Pengadil AI dengan ketat mengenal pasti alasannya dan memotong mata, mengukur pergerakan atlet dan menyokong analisis petunjuk pelbagai dimensi termasuk penjejakan pergerakan, postur badan, sudut, dan ketinggian, dan kemudian memberikan panduan untuk jurulatih.

Di samping itu, berdasarkan pemerhatian jangka panjang data, sistem ini juga menubuhkan fail sukan eksklusif untuk setiap pemain. Ini boleh digunakan untuk mengesan butiran pergerakan setiap lompatan, menyusun dan membentangkan kesan latihan jangka panjang, dan membantu dalam pembangunan rancangan latihan saintifik.

Bukan hanya itu, Xiaobing memberi juara kemampuan analisis visual sukan kompetitif AI profesional, serta ciri keperibadian termasuk penampilan, suara dan keperibadian yang unik. Dengan teknologi rendering saraf Xiaoice, juara kini mempunyai ciri-ciri manusia.

guanjun
(Kredit gambar: Pandaily)

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa pendahulu XiaoIce adalah pasukan kecerdasan buatan XiaoIce dari Microsoft (Asia) Internet Engineering Academy. Pasukan ini ditubuhkan di China pada Disember 2013. Produk teknologinya meliputi China, Jepun, Indonesia dan negara-negara lain. Pasukan ini dipisahkan dari Microsoft pada bulan Julai 2020 dan sejak itu beroperasi sebagai syarikat bebas.

Lihat juga:Syarikat manusia maya Next Generation menerima pelaburan baru dari Sequoia China