Teknologi pintar menggandakan ekonomi pertanian digital China bernilai $90 bilion, kata pakar terkemuka

Seorang pakar pertanian terkemuka mengatakan bahawa menjelang 2025, teknologi akan membantu ekonomi pertanian digital China lebih dari dua kali ganda dan memberikan dorongan baru untuk pemodenan pertanian China.  

“Teknologi maklumat telah memberikan kekuatan pendorong yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk pengembangan pemodenan pertanian China,” kata Zhao Chunjiang, seorang ahli akademik Akademi Kejuruteraan China, pada upacara pembukaan Pertandingan Pertanian Pintar yang dianjurkan bersama oleh Pinduoduo. Zhao menganggarkan ekonomi pertanian digital China pada masa ini sekitar 600 bilion yuan ($93 bilion), dan dijangka meningkat dua kali ganda menjadi lebih dari 1.2 trilion yuan pada tahun 2025.

Zhao adalah ketua juri Pertandingan Pertanian Pintar. Pertandingan Pertanian Pintar adalah pertandingan tahunan yang dianjurkan oleh Pinduoduo, Universiti Pertanian China dan Universiti Zhejiang. Ia bertujuan untuk mengembangkan teknologi pertanian pintar yang menjimatkan kos yang sesuai dengan keadaan pertanian China. Pada tahun ini, sebagai tambahan kepada pengeluaran dan kos, kandungan nutrien dan kelestarian alam sekitar telah ditambah sebagai petunjuk utama untuk penilaian.

Penganjur berharap acara penanaman tomato tahun ini akan memberi inspirasi kepada lebih ramai golongan muda untuk melihat pertanian sebagai satu kerjaya, mengubah persepsi pertanian sebagai industri berintensifkan buruh dan berteknologi rendah.

“Kita mesti menggunakan sepenuhnya ciri-ciri setiap pautan dalam rantaian industri pertanian, dari pengeluaran front-end hingga penjualan back-end, untuk mewujudkan keseluruhan sistem teknologi pertanian pintar,” kata Zhao. “Kita mesti menggunakan kaedah teknikal yang sistematik untuk mempromosikan pemodenan pertanian. Kita akan membina keseluruhan sistem pertanian pintar dari pengeluaran hulu hingga logistik pertengahan, dan kemudian ke akses pasar hilir.”

(Sumber gambar: Pinduoduo)

Daripada beratus-ratus pemohon, 15 pasukan disenarai pendek dan cadangan mereka dikemukakan kepada juri dalam tempoh dua hari dari 16 hingga 17 September. Empat pasukan dipilih untuk ke pusingan akhir dan mereka akan melaksanakan rancangan mereka di Pinduoduo Smart Greenhouse Base di Wilayah Yunnan.  

Dalam ucapannya, Zhao menyenaraikan projek pertanian pintar yang dia bekerjasama dengan Yunnan Pinduoduo. Pinduoduo dan Pusat Penyelidikan Kejuruteraan Nasional untuk Teknologi Maklumat Pertanian (NERCITA), sebuah institusi penyelidikan yang diketuai oleh Zhao, telah bekerjasama dalam projek untuk menyeragamkan pengeluaran pertanian dan meningkatkan penjualan di daerah miskin.

Satu projek sedemikian di Wilayah Autonomi Nujiang Dai di Yunnan menggunakan sistem pengairan automatik dan peralatan penderiaan untuk meningkatkan pengeluaran pertanian dan mengurangkan tenaga kerja yang terlibat. Penggunaan teknologi pertanian telah mengurangkan penggunaan racun perosak. Menurut petani tempatan, pokok itu kini mengambil masa 16 bulan untuk berbuah berbanding tiga hingga empat tahun sebelum ini.

Ditubuhkan pada tahun 2015, Pinduoduo unik di antara syarikat Internet pengguna domestik utama dari segi menjadikan pertanian sebagai fokus strategik. Setakat ini, syarikat itu telah menghubungkan lebih daripada 16 juta petani850 juta penggunanyaMembantu penanam pertanian mengembangkan pasaran mereka dan membantu pengguna mendapatkan hasil yang lebih segar dan murah.

Pinduoduo telah mempromosikan penggunaan teknologi pertanian melalui serangkaian inisiatif untuk meningkatkan produktiviti dan kelestarian alam sekitar. Perusahaan Dinamakan Perintis Pertanian DigitalPersidangan Pertanian Digital Dunia 2020Untuk kerja perintisnya dalam integrasi teknologi digital dan pertanian moden.

Lihat juga:Jumlah peniaga aktif Pinduoduo meningkat 69% kepada 8.6 juta

Bulan lalu, Pinduoduo mengumumkan pelancaran “10 Billion Agricultural Initiative” untuk mendorong pengembangan dan penerapan teknologi pertanian dan memberi penghargaan kepada pekerja di sektor pertanian. Inisiatif ini akan memberi tumpuan kepada teknologi pertanian dan pembinaan kapasiti modal insan untuk jangka masa panjang, dan bukannya memberi tumpuan kepada keuntungan dan pulangan perniagaan.

“Pertanian adalah asas pembangunan masyarakat manusia dan penghubung antara kesejahteraan sosial, keselamatan, kesihatan dan pembangunan alam sekitar yang lestari,” kata Andre Zhu, naib presiden kanan Pinduoduo. “Sebagai platform pertanian terbesar di China, kami berharap dapat mempromosikan amalan kelestarian alam sekitar. Buat lebih banyak sumbangan dan bantu melatih generasi muda untuk mengambil bahagian dalam pemodenan pertanian.”