Teknologi ProLogium dan FEV mengembangkan sistem bateri kenderaan elektrik keadaan pepejal

Sistem Tenaga Pengangkutan Jerman FEV dan Teknologi ProLogium mengumumkan pada hari JumaatMereka menandatangani memorandum persefahaman untuk bekerjasama dalam pembangunan sistem bateri keadaan pepejal, berdasarkan teknologi bateri keadaan pepejal eksklusif terakhir. Kedua-dua syarikat akan berusaha untuk memenuhi potensi kerjasama dalam aktiviti penjualan pelanggan, sel bateri, modul dan pengesahan sistem.

Vincent Yang, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas ProLogium Technology, mengatakan mengenai perjanjian itu: “Ia menyatukan dua rakan kongsi yang berpikiran sama dan saling melengkapi untuk fokus pada penciptaan nilai baru dalam industri tradisional. Kami percaya kerjasama kami akan membantu industri automotif mencapai penggunaan tenaga yang inovatif, bersih dan cekap untuk kenderaan elektrik dengan lebih cepat”.

FEV mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam pembangunan bateri. Reka bentuk dan integrasi sistem bateri yang disesuaikan mengambil kira sistem pengurusan bateri serta bateri, modul dan pakej. Bergantung kepada aplikasi, syarikat menawarkan penyelesaian dengan ketumpatan kuasa khusus yang tinggi atau ketumpatan tenaga yang tinggi. Dengan eDLP di Leipzig, Jerman, FEV adalah pusat pengembangan dan pengujian bateri voltan tinggi bebas terbesar di dunia.

Dari segi keselamatan, ketumpatan tenaga, kos dan jangka hayat, permintaan untuk bateri BEV berkembang dengan pesat. Bateri keadaan pepejal adalah salah satu teknologi yang paling menjanjikan. Berbanding dengan bateri lithium-ion elektrolit cecair, bateri lithium-ion elektrolit cecair digunakan terutamanya untuk mobiliti elektron. Selain itu, SSB memberikan kelebihan jarak tempuh tambahan kerana lebih ringan dan lebih kecil dengan kapasiti yang sama.

“Untuk memanfaatkan sepenuhnya teknologi ini, kecekapan teras melibatkan pengembangan bateri, tetapi juga integrasi tahap paket dan algoritma untuk teknologi kawalan. Jika tidak, kelebihan dari segi ketumpatan tenaga, jangka hayat dan keselamatan hanya dapat dicapai sebahagiannya,” kata Stefan Pischinger, presiden dan CEO Kumpulan FEV.

Lihat juga:Syarikat bateri ProLogium menerima berjuta-juta euro dari Mercedes-Benz

Awal tahun ini, Mercedes-Benz AG, pengeluar kereta mewah terkemuka dunia, menandatangani perjanjian kerjasama teknikal dengan ProLogium Technology untuk bersama-sama membangunkan teknologi bateri generasi akan datang. Raksasa bahan mesra alam Posco Holdings mengumumkan pada bulan Mei bahawa ia akan bekerjasama dengan syarikat itu untuk menyediakan bekalan bahan mentah yang stabil untuk bateri generasi akan datang yang dihasilkan secara besar-besaran.