Telefon pintar siri Xiaomi 12S akan dilancarkan pada 4 Julai

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun pada hari Selasa mengumumkan peningkatan strategi pengimejan syarikat elektronik pengguna danPelancaran produk baru dijadualkan diadakan pada jam 7 malam pada 4 JulaiDalam tempoh ini, siri telefon pintar Xiaomi 12S baru akan dilancarkan.

Lei Jun berkata: “Ditambah dengan konsep pencitraan baru kami dan arah pengembangan Xiaomi Image di masa depan, siri Xiaomi 12S yang dikembangkan bersama oleh Xiaomi dan Leica akan bermula dari sini dan membawa pengalaman baru.”

(Sumber gambar: Xiaomi)

Bulan lalu, Xiaomi mengumumkan bahawa ia telah mencapai kerjasama strategik pencitraan global dengan Leica, dan karya pertama akan dirilis pada bulan Julai. Syarikat itu mengatakan bahawa kerjasama ini melibatkan pautan penuh pencitraan telefon pintar dari optik, pemprosesan gambar, dan pengalaman, dan merupakan penyatuan komprehensif keupayaan pencitraan kedua-dua pihak. Leica juga menghantar pasukan jurutera ke Beijing untuk bekerja berdampingan dengan jurutera Xiaomi.

Maklumat yang dibocorkan sebelumnya menunjukkan bahawa siri Xiaomi 12S akan merangkumi Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro dan Xiaomi 12S Ultra, di mana hanya Xiaomi 12S Ultra yang mungkin dilengkapi dengan kamera yang dihasilkan dengan kerjasama Leica.

Bagi konfigurasi utama mereka, Xiaomi 12S dan Xiaomi 12S Ultra akan hadir dengan cip Qualcomm Snapdragon 8+ terbaru, sementara Xiaomi 12S Pro akan mempunyai dua pilihan, termasuk versi Snapdragon 8+ dan versi siri Dimensity 9000.

Xiaomi 12S Ultra memproyeksikan kamera 32 MP di depan, sensor Sony IMX989 50 MP di belakang, kamera sudut lebar 48 MP dan lensa telefoto periscope zoom hibrid 48 MP 120x. Model ini juga akan mempunyai ISP Surge C2 baru.

Lihat juga:Xiaomi mengumumkan paten pemanduan autonomi baru