Tenaga EVE untuk bateri BMW Eropah

ReutersRangkaian Berita Rujukan melaporkan pada 17 Ogos bahawa Eve Energy akan menyediakan bateri silinder besar untuk kenderaan elektrik BMW di Eropah. Pembuat bateri China itu menjawab dengan mengatakanSebelum ini menerima surat pelantikan BMW, barisan pengeluarannya kini dalam pembinaan. Setelah selesai, barisan pengeluaran akan dibekalkan setelah kedua-dua pihak berunding.

Menurut Reuters, Eve Energy telah menandatangani kontrak dengan BMW untuk menjadi pembekal bateri utama untuk kenderaan elektrik yang dilancarkan BMW di Eropah pada tahun 2025. Guangdong EVE akan mempunyai ukuran bateri yang serupa dengan bateri silinder Tesla 4680, kata sumber.

Eve Energy ditubuhkan pada tahun 2001 dan disenaraikan di Shenzhen Growth Enterprise Market pada tahun 2009. Setelah 21 tahun berkembang pesat, ia telah menjadi syarikat platform bateri litium yang kompetitif di dunia, dengan teknologi teras dan penyelesaian komprehensif untuk bateri pengguna dan bateri kuasa, dan produknya banyak digunakan dalam Internet of Things, tenaga dan bidang lain.

Zheng Weigong, pengarah teknikal produk silinder di Eve Energy Research Institute, memperkenalkan bahawa penyelesaian bateri silinder syarikat mempunyai kelebihan ekonomi, keselamatan, dan standardisasi. Selanjutnya, produk syarikat digunakan secara meluas dalam alat kuasa, alat taman, pembersih vakum, roda dua elektrik dan bidang lain.

EVE Energy mengembangkan penyelesaian bateri silinder seperti model 18650, 21700, C32, C33 dan C40, yang semuanya menunjukkan tahap prestasi yang tinggi dari segi output kuasa, jangka masa dan ketahanan suhu. Dengan faedah ini, bateri dapat meningkatkan hayat bateri kenderaan roda dua dengan berkesan dan memanjangkan hayat kitaran bateri itu sendiri.

Lihat juga:Eve Energy melabur $444 juta dalam bateri simpanan tenaga

Sebelum BMW, Eve Energy dipilih sebagai pembekal Bosch pada bulan Mac tahun ini untuk menyediakan bateri berkuasa lithium-ion untuk aplikasi tambahan kenderaan elektrik di pasaran global. Selain Bosch, Eve Energy juga telah menerima pesanan bekalan dari syarikat kereta terkenal antarabangsa yang lain, termasuk Daimler AG, Hyundai Kia Motors, Jaguar Land Rover, dll.