Tencent Alpha menguji produk pembelian kumpulan komuniti

Raksasa teknologi China Tencent (Tencent) baru-baru ini menguji applet pembelian kumpulan komuniti (CGB) “ixangtuan” (θxiéngtuán) di WeChat,Kewangan XinyanDilaporkan pada hari Jumaat. Aixiang Group adalah alat perkhidmatan untuk perniagaan kecil dan mikro, yang bertujuan untuk melayani transaksi domain peribadi WeChat, yang dapat meningkatkan kecekapan dan operasi lalu lintas peribadi.

Di laman utama Kumpulan Aixiang, orang yang ingin melancarkan GF perlu membuat “kedai” di mana barangan mereka dipaparkan. Orang yang bertanggungjawab dalam komuniti membeli kumpulan boleh berkongsi produk dengan kumpulan WeChat atau dengan rakan di WeChat. Apabila pengguna membeli item, header menerima maklumat pesanan di latar belakang dan mula menghantar.

Walau bagaimanapun, ujian dalaman produk Tencent hanyalah alat CGB. Bagaimanapun, ia memerlukan sistem rantaian bekalan yang besar untuk menyokong GDB. Pada masa ini, Tencent menggunakan sumber sosialnya yang besar di WeChat untuk membantu orang membina sistem transaksi di WeChat. Pada masa yang sama, ini juga membolehkan pengguna WeChat menikmati kemudahan membeli produk GF di APP.

Sejak 2016, China Guangfa Bank mula berkembang. Selepas wabak pneumonia mahkota baru pada tahun 2020, tabiat penggunaan orang telah berubah, dan China Guangfa Bank telah mendorong pertumbuhan yang meletup. Banyak syarikat internet telah memasuki bidang ini. Didi melancarkan platform GF Integrity Optimal, Meituan melancarkan Meituan Optimal, Pinduoduo mempunyai Duoduo Shopping, dan Alibaba mempunyai Hema Optimal.

Lihat juga:Industri membeli kumpulan komuniti China menghadapi rombakan, menandakan pertumbuhan pesat dan akhir gelembung pembakaran wang yang ditiup oleh syarikat teknologi besar China

Walaupun Tencent belum benar-benar membuka perniagaan GF baru, bergantung pada Xiangtuan, ia masih dapat mewujudkan GF di WeChat dan bahkan meneroka model pembelian kumpulan lain. Menurut individu yang dekat dengan Tencent, syarikat itu lebih memperhatikan produk e-dagang tahun ini, yang merupakan kawasan dengan kecairan yang lebih kuat setelah industri permainan.