Tencent melancarkan generasi baru robot berkaki empat

Generasi baru robot berkaki empat yang dikembangkan oleh Tencent Robot X LabDibebaskan pada 8 Ogos. Robot baru, yang disebut Max, menunjukkan mobiliti yang baik dan dapat bergerak dengan tepat di kawasan yang kompleks.

Max mempunyai keupayaan pembelajaran autonomi yang sangat baik yang membolehkannya mempelajari gaya pintar baru dalam beberapa jam. Dilengkapi dengan prestasi navigasi yang hebat, ia juga dapat mengenali keadaan medan dalam waktu nyata, membuat model peta untuk mencari titik tengah permukaan cerucuk, dan meningkatkan kecepatan melewati cerucuk sebanyak 4 kali.

(Sumber: Tencent)

Menurut Tencent, untuk menyelesaikan cabaran ketepatan kawalan robot dengan lebih baik yang disebabkan oleh tindakan dinamik tinggi seperti melompat dan berpusing, pasukan Robotics X mengembangkan algoritma kawalan model-ramalan berdasarkan perancangan lintasan lompatan optimum luar talian dan perancangan lintasan gerakan seimbang masa nyata. Algoritma ini mencapai kesan kawalan yang sama seperti algoritma klasik apabila mengesan gerakan terjemahan, dan melakukan lebih baik apabila mengesan gerakan putaran.

Di samping itu, pasukan Robotics X juga menambahkan kemampuan pengesanan sentuhan tanah Max berdasarkan maklum balas tork bersama, yang membolehkan robot menentukan keadaan sentuhan tanah kakinya dengan tepat ketika menyelesaikan tindakan dinamik tinggi seperti melompat dan flip depan.

(Sumber: Tencent)

Berbanding dengan versi 2021, Max melengkapkan banyak pengoptimuman struktur dan sistem elektrik yang membolehkannya mengekalkan kestabilan keseluruhan semasa pergerakan dinamik yang tinggi.

Lihat juga:Tencent melancarkan anjing robot berkaki empat yang boleh berlari, melompat, dan melakukan backflip

Tidak seperti robot industri yang melakukan tugas berulang dari peraturan yang disiapkan, Robotics X Lab memberi perhatian lebih kepada kajian ciri-ciri autonomi robot, yang bertujuan untuk membolehkan robot menilai, membuat keputusan dan menyelesaikan tugas secara autonomi dalam persekitaran dinamik dengan ketidakpastian yang lebih besar.