Tencent melancarkan permainan mudah alih pertama yang melarang pengguna di bawah umur

Tencent mengumumkan pada hari Rabu bahawa mulai jam 12:00 pagi pada 25 September 2021, semua pengguna di bawah umur tidak lagi dapat log masuk ke permainan mudah alihnya “Light and Night”.

Permainan ini adalah permainan mudah alih Otome yang menampilkan interaksi yang mengasyikkan. Ia dirilis pada 24 Juni 2021, dan dibuat oleh resume, komposer, pelukis, dan penulis skrip terkemuka di China dan dunia.

Tencent secara rasmi melancarkan langkah peningkatan sistem kesihatan permainan pada 13 Ogos, dan kini beroperasi dengan lancar. “Untuk melindungi anak di bawah umur dan memperbaiki dan mengekalkan persekitaran permainan dalam talian yang selamat dan sihat, sistem kesihatan akan ditingkatkan pada fasa kedua,” kata catatan di akaun Weibo rasminya.

Untuk pengguna premium bawah umur yang ada, platform permainan akan memulakan pembayaran balik pada jam 12 pagi pada 7 September.

Sebuah artikel yang diterbitkan oleh sebuah media negara China menyamakan permainan dalam talian dengan “candu” yang menunjukkan bahawa industri ini mungkin menghadapi peraturan yang lebih ketat. Pada bulan Julai, Tencent menyatakan hasratnya untuk meningkatkan rondaan di bawah umur yang bermain permainan. Sebagai tindak balas kepada kanak-kanak yang bermain dengan akaun dewasa, Tencent meminta pemain untuk melakukan imbasan pengecaman wajah di telefon mereka untuk mengesahkan bahawa mereka adalah orang dewasa.

Lihat juga:Tencent menguatkan langkah perlindungan untuk kanak-kanak di bawah umur selepas media negara China memarahi

Laporan kewangan suku kedua Tencent yang dikeluarkan pada bulan Ogos menunjukkan bahawa pada bulan Julai, rata-rata 13.6 juta kanak-kanak di bawah umur dipaksa ke luar talian oleh sistem setiap hari kerana melanggar peraturan baru. Setiap hari, 8.25 juta akaun mengaktifkan pengesahan pengecaman wajah di persekitaran log masuk, dan 49,000 akaun mengaktifkan pengesahan pengecaman wajah semasa proses pembayaran.