Tencent Mengumumkan Perubahan Kedudukan Dua Naib Presiden

Tencent menghantar e-mel dalaman pada hari Khamis mengumumkan bahawa disebabkan oleh keperluan perniagaan, Cheng Wu dan Lai Zhiming tidak lagi berkhidmat sebagai naib presiden dan jawatan eksekutif lain, menurutBerita Pembersihan.

Cheng Wu bergabung dengan Tencent pada tahun 2009 dan sejak itu berkhidmat sebagai naib presiden Tencent Group, CEO Sastera Cina, dan CEO Tencent Pictures. Eksekutif ini juga bertanggungjawab untuk pemasaran dan perhubungan awam Tencent Group. Pada tahun 2011, Cheng pertama kali mencadangkan strategi pan-hiburan dengan IP sastera sebagai terasnya. Akibatnya, rantai pengembangan industri multikultural seperti animasi, filem dan televisyen, dan permainan telah terbentuk.

Pada April 2020, Cheng dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif China Literature Co., Ltd. Dia menyesuaikan arah pengembangan unit perniagaan, dan dengan jelas membangun matriks perniagaannya dengan literatur dalam talian sebagai landasan dan pengembangan IP sebagai pendorong.

Seorang eksekutif lain, Lai Zhiming, bergabung dengan Tencent pada tahun 2009 dan telah berkhidmat sebagai pengurus besar Tenay sejak 2012. Sebelum ini, Lai bertanggungjawab menguruskan barisan perniagaan Fintech Tencent (FIT) sebagai Naib Presiden Tencent dan Pengerusi Fusion Bank. Sumbangan utama Lai adalah merebut peluang pembayaran cepat dan mewujudkan ekosistem kewangan dengan pembayaran sebagai pintu masuk dan merangkumi pelbagai bidang seperti pengurusan kekayaan, sekuriti, dan blockchain.

Lihat juga:Pemegang saham utama Tencent mengurangkan rancangan pembelian semula saham mereka

Selepas penyesuaian ini, Lai akan kekal sebagai ketua Fusion Bank. Fusion Bank adalah bank maya yang ditubuhkan bersama oleh Tencent, Industrial and Commercial Bank of China (Asia) Limited, Hong Kong Exchanges and Clearing Limited, Hillhouse Capital dan ahli perniagaan Hong Kong Zheng Zhigang. Ia bertujuan untuk memberi perkhidmatan kepada pengguna dan PKS di Hong Kong.