Tencent menyelesaikan integrasi awan penuh untuk perniagaan yang dikembangkan sendiri secara besar-besaran

Tencent Cloud mengumumkan pada hari RabuSebilangan besar perniagaan yang dikembangkan sendiri berada di awan sepenuhnya.Ini bermaksud bahawa perniagaan dalaman Tencent, termasuk QQ, WeChat, Tencent Video, Honor of Kings, dan lain-lain, akan dikembangkan dan dikendalikan berdasarkan model awan awam.

Selama tiga tahun terakhir, skala perniagaan Tencent Cloud yang dikembangkan sendiri telah melebihi 50 juta teras, dan penjimatan kos kumulatif telah melebihi 3 bilion yuan (AS $446.8 juta). Tang Daosheng, Naib Presiden Eksekutif Kanan Tencent dan Ketua Pegawai Eksekutif Tencent Cloud and Smart Industry Business Group, berkata: “Bukan hanya dengan membawa perniagaan dalaman yang besar ke awan, ia akan membantu Tencent membina seni bina teknikal dan budaya R&D yang berorientasikan masa depan, tetapi juga secara komprehensif meningkatkan produk, teknologi dan teknologi Tencent Cloud. Keupayaan perkhidmatan yang komprehensif akan membantu pembangunan ekonomi sebenar.”

Pada tahun 2018, Tencent melancarkan peningkatan strategi keseluruhan dan menubuhkan sebuah jawatankuasa teknikal untuk menjelaskan dua strategi teknologi utama “kolaborasi sumber terbuka” dan “penyelidikan diri awan”. Yang terakhir ini terutama untuk memindahkan perniagaan Tencent Group yang dikembangkan sendiri secara besar-besaran, termasuk sosial, permainan, kandungan dan perniagaan lain ke awan.

Pada Januari 2020, Tencent memindahkan QQ ke awan. Berbeza dengan pengurusan pasang surut asal awan awam, QQ sangat tiba-tiba dan memerlukan tindak balas awan yang lebih tinggi. Pasukan QQ telah menyelesaikan masalah interoperabilitas rangkaian. Awan lebih sukar untuk WeChat daripada QQ, kerana WeChat dan QQ mempunyai kerangka pengembangan yang berbeza, dan WeChat mempunyai lebih banyak pengguna daripada QQ.

Lihat juga:Coolpad dan Tencent Cloud mencapai perjanjian makmal sistem operasi

Perniagaan yang berorientasikan perusahaan telah menjadi titik pertumbuhan baru bagi syarikat teknologi utama China, dengan pengkomputeran awan menanggung beban. Menurut data penyelidikan pasaran pengkomputeran awan China yang dikeluarkan oleh Canalys untuk suku pertama 2022, Alibaba Cloud, Huawei Cloud, Tencent Cloud, dan Baidu Smart Cloud berada di kedudukan empat teratas, dengan bahagian masing-masing 36.7%, 18%, 15.7%, dan 8.4%.