Tesla China menolak khabar angin mengenai penurunan harga Model 3 domestik

Beberapa netizen China baru-baru ini mendakwaTesla untuk menurunkan harga terminal untuk model peringkat permulaannyaKurangkan Model 3 buatan China, yang mempunyai jangka hayat bateri pacuan roda belakang sejauh 556 kilometer, dari 279,900 yuan sekarang menjadi 219,900 yuan ($41,683 hingga $32,752). Tesla China menafikan berita itu.

Tesla Model 3 kini dijual dengan harga 279,900 yuan dan 367,900 yuan, dan model peringkat kemasukan NEDC mempunyai jarak pelayaran 556 kilometer. Banyak pembuat kenderaan baru-baru ini menaikkan harga kerana kos bateri dan bahan mentah yang lebih tinggi, dan tidak ada tanda-tanda akan berakhir.

Tesla membuat kereta untuk pasaran China terutamanya di kilang Shanghai yang besar. China Business Daily melaporkan pada hari Isnin bahawa Tesla mengatakan bahawa ia telah menghasilkan lebih dari 40,000 kenderaan lengkap dan penggunaan kapasiti telah kembali ke 100% sejak kilang Shanghai yang besar kembali beroperasi setelah penutupan bandar yang panjang.

Lihat juga:Kilang Tesla Shanghai menyambung semula pengeluaran sepenuhnya

Menurut data yang dikeluarkan oleh China Passenger Car Association pada 9 Jun, Tesla menjual 32,165 kenderaan secara borong pada bulan Mei. Secara khusus, 22.340 dieksport, dan penyambungan semula kerja dan pengeluaran dipercepat. Dari Januari hingga Mei 2022, Tesla menghantar 215.851 kereta, peningkatan tahun ke tahun lebih daripada 50%.

Sementara itu, Tesla USA telah menaikkan harganya kepada $6,000 untuk beberapa model, dengan hanya model Model 3, Model S dan Model X yang tidak berubah, menurut laman webnya pada hari Khamis.

Tesla baru-baru ini memulakan programMemecat 10% pekerja bergajiSebilangan besar pekerja yang diberhentikan telah mengesahkan pemecatan mereka di LinkedIn, termasuk beberapa yang telah bekerja di syarikat itu selama bertahun-tahun. Menurut laporan Cleaning News pada awal bulan Jun, sumber yang didedahkan dekat dengan Tesla China mengatakan, “Pengambilan Tesla China sangat ketat, dan masih ada kekurangan bakat.”