Tesla memberhentikan 10% pekerjaan di seluruh dunia, pengambilan pekerja China berterusan

Sebagai tindak balas kepada berita baru-baru ini bahawa Tesla menangguhkan pengambilan pekerja di seluruh dunia, sumber yang dekat dengan Tesla China mengatakan bahawa tidak ada kemas kini mengenai pemberhentian pekerja yang dikeluarkan, tidak lama selepas kempen pengambilan pekerja yang besar. “Tesla China sangat ketat dalam pengambilan pekerja dan masih kekurangan bakat,” menurut sumber yang dikutip oleh aBerita PembersihanMelaporkan pada hari Isnin.

Tesla telah mengembangkan tenaga kerjanya tahun ini. Pada tahun 2021, Tesla merekrut 28,533 pekerja di seluruh dunia, peningkatan yang ketara sebanyak 40.3%. Pekerjaan baru terutamanya di Eropah dan China.

Pada bulan Mei, Pusat R&D dan Inovasi Shanghai Tesla mengumumkan lebih dari 100 kekosongan jawatan, yang melibatkan lima bidang: perisian kenderaan, kejuruteraan reka bentuk perkakasan, kejuruteraan tenaga kuasa, dan kejuruteraan kenderaan. Bilangan jawatan kejuruteraan reka bentuk perisian dan perkakasan kenderaan merangkumi separuh daripadanya.

Lihat juga:Pusat R&D Shanghai Tesla banyak merekrut orang baru

Orang dalam Tesla China memberitahu Jiexo News bahawa pengambilan pekerja lebih besar daripada sebelumnya. “Sebelumnya, terdapat banyak pengambilan pekerja pertengahan hingga tinggi, tetapi kali ini terutama untuk jurutera.”

ReutersReference News melaporkan pada 4 Jun bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk (Elon Musk) menyatakan dalam e-mel kepada eksekutif minggu lalu bahawa Tesla perlu memberhentikan 10% kakitangannya dan merancang untuk menangguhkan rancangan pengambilan pekerja global. Saham Tesla jatuh lebih daripada 9% sebaik sahaja berita itu keluar.

Baru-baru ini, Musk sering bergerak dalam pengurusan pekerja. Sebelum mengumumkan pemberhentian pekerja, Musk menghantar e-mel kepada pekerja di seluruh dunia meminta mereka untuk kembali bekerja di pejabat. “Tesla menghendaki semua orang tinggal di pejabat sekurang-kurangnya 40 jam seminggu,” dan “jika anda tidak muncul, kami akan menganggap anda telah mengundurkan diri”.

Ramai pekerja Tesla menyatakan rasa tidak puas hati dengan permintaan Musk. Menurut Reuters, seorang pekerja berkata, “Sekiranya terdapat perolehan yang besar, bagaimana Tesla akan menyelesaikan projek itu? Saya tidak fikir pelabur akan gembira mengenainya.”