Tesla memberi komen mengenai tuntutannya terhadap pemilik Model S kerana pelanggaran reputasi

Seorang pemilik Tesla membawa Tesla ke mahkamah setelah membeli Model S terpakai dari laman web rasmi Tesla tanpa mengetahui bahawa kereta itu telah mengalami kemalangan jalan raya sebelumnya. Tesla kemudian diperintahkan untuk mengembalikan 379,700 yuan ($58,802) kepada pemiliknya dan membayar 1,139,100 yuan mengikut undang-undang   –  Jumlah pampasan adalah 1.5188 juta yuan.

Walau bagaimanapun, pemiliknya baru-baru ini menyatakan bahawa pampasan Tesla belum tiba. Di samping itu, dia disaman oleh Tesla, yang menuduhnyaTuntutan 5.05 juta yuan kerana melanggar reputasi firma($781,685) untuk pampasannya sendiri.

Pada hari Isnin,Tesla bertindak balas dengan Weibo, mendakwa bahawa Tesla dan pemiliknya, Encik Han, melibatkan lima tuntutan mahkamah termasuk kereta terpakai, kereta ihsan (disediakan oleh syarikat kepada pemiliknya), dan pertikaian pelanggaran hak reputasi.

Sebagai tambahan kepada dua tuntutan undang-undang di atas   –  Maksudnya, Han menuntut Tesla atas tuntutan penipuan penjualan sebanyak 1.52 juta yuan dan Tesla menuntut Han kerana melanggar reputasi Tesla   –  Di samping itu, kes ketiga merujuk kepada pemilik S&nbsp pada bulan April tahun ini; Menuntut Tesla atas pertikaian pelanggaran reputasi. Tesla mengatakan kes itu kini belum selesai.   Dua kes yang selebihnya adalah tuntutan Tesla terhadap Han atas dua limusin.

Mengenai dua kes yang melibatkan limosin, Tesla menuduh Han menduduki dua limosin untuk waktu yang lama dan gagal mengembalikannya seperti yang dipersetujui dalam kontrak, menyebabkan kerosakan pada kedua-dua kereta tersebut. Kerabat Han menyebabkan kerosakan pada kenderaan semasa pendudukan kereta ihsan kedua, yang juga dituntut oleh Tesla. Kedua-dua kes itu juga belum selesai, kata syarikat kereta itu.

Tesla menambah dalam catatan Weibo, “Sejak akaun rasmi ditubuhkan, Tesla berharap dapat menangani hal-hal yang berkaitan tanpa menggunakan sumber awam. Syarikat kami mematuhi undang-undang dan peraturan, menghormati kebebasan perbicaraan kehakiman, dan sentiasa mengikuti prinsip-prinsip tidak mendedahkan butiran kes-kes yang sedang dibicarakan dan tidak mengganggu pengendalian kes-kes melalui pendapat umum. Kami mengharapkan dan percaya bahawa mahkamah akhirnya akan membuat keputusan sesuai dengan undang-undang. “

Terhadap Tesla,Pemilik Han Mou berkata di Weibo, “Memang ada 5 tuntutan hukum dengan Tesla. Yang ketiga dan keempat, tetapi harus diklasifikasikan sebagai satu kes. Sebenarnya, untuk memaksimumkan kos perlindungan hak saya, Tesla membahagikan kes itu menjadi dua tuntutan undang-undang. Dengan kata lain, saya harus membayar dua kali ganda kos dan masa peguam untuk mempertahankan hak saya, dan masa dan kekerapan sesi pengadilan akan meningkat dua kali ganda.”

Di samping itu, pemilik kereta juga menjelaskan kemalangan kereta ihsan melalui Weibo. Pemiliknya menyatakan bahawa kedua-dua kereta ihsan itu tidak diduduki secara haram, seperti yang dibuktikan oleh rakaman Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar. Mengenai kemalangan yang melibatkan saudara-mara yang memandu kereta ihsan, pemiliknya mengatakan bahawa dia tidak mengetahuinya dan bersedia menanggung kos penyelenggaraan yang berkaitan. Tetapi pemiliknya mempersoalkan penilaian kerugian Tesla sebanyak 200,000 yuan untuk kereta ihsan dalam kemalangan itu. “Jumlah nilai pasaran kereta concierge ini hanya lebih dari 200,000,” katanya, menyimpulkan bahawa dia menganggap tuntutan itu tidak masuk akal.

Lihat juga:Tesla mendapat bayaran balik untuk pemilik Model S kerana penipuan

Terdapat banyak pertikaian antara Tesla dan pemiliknya.Pemerhati ekonomiSiasatan dalam talian mengenai Penghakiman China mendapati bahawa Tesla mempunyai ratusan rekod litigasi di mahkamah di seluruh China. Wartawan mencari “Tesla” sebagai pihak langsung (“plaintif “atau” defendan”), dan terdapat lebih dari 250 keputusan litigasi. Tesla telah disaman atas berbagai alasan, termasuk penurunan harga syarikat yang kerap, dugaan penipuan harga, dan promosi palsu untuk versi cip kereta.