Tesla membina lebih daripada 1,200 stesen penggalak di daratan China

Tesla China berkata pada 3 JulaiSetakat ini, ia telah membuka lebih daripada 1,200 stesen superchargerTerdapat lebih daripada 8,700 cerucuk pengecasan super di daratan China, meliputi lebih dari 370 bandar dan wilayah.

Pada Januari 2022, Tesla juga mengumumkan jumlah timbunan pengecasan supernya. Pada masa itu, syarikat itu berkata, “Setakat ini, Tesla telah membuka lebih daripada 1,000 stesen supercharger dan lebih daripada 8,000 cerucuk pengecasan super di tanah besar China.” Ini bermaksud bahawa pada separuh pertama tahun ini, Tesla menambah lebih daripada 700 cerucuk pengecasan super di daratan.

Tumpukan pengecasan super V3 Tesla mampu mencapai kuasa pengecasan maksimum 250kW, yang merupakan salah satu kuasa pengecasan tertinggi di pasaran. Dalam keadaan ideal untuk pemanasan bateri, kereta Tesla hanya memerlukan 15 minit untuk dicas sepenuhnya menggunakan tiang pengecasan V3 biasa. Tesla juga mengemas kini rangkaian V3nya, dengan output maksimum dijangka meningkat menjadi 300kW.

Syarikat itu juga mengeluarkan data pengeluaran dan penghantaran suku kedua 2022 pada 3 Julai. Oleh kerana gangguan rantaian bekalan, Tesla menghasilkan sekitar 258,600 kenderaan di seluruh dunia dan menyampaikan sekitar 254,600 kenderaan pada suku kedua, penurunan sekitar 18% daripada penghantaran 310,000 kenderaan pada suku pertama. Ini adalah penurunan suku tahunan pertama dalam penghantaran Tesla sejak suku kedua 2020.

Lihat juga:Tesla China melancarkan operasi pertukaran minyak

Tesla Shanghai Gigafactory memainkan peranan penting dalam jumlah pengeluaran dan penghantaran global syarikat. Dari Januari hingga Mei, Tesla menghantar sejumlah 215,900 kenderaan di China, peningkatan tahun ke tahun lebih daripada 50%. Syarikat itu mengatakan bahawa kilang Gigabit Shanghai kembali beroperasi pada bulan April, dan pada awal bulan Jun tahun ini, kadar penggunaan kapasiti telah kembali ke 100%. Ini juga mendorong pemulihan rantaian industri automobil tenaga baru di Jiangsu, Zhejiang dan Shanghai.