Tesla memendekkan masa penghantaran kenderaan pacuan roda belakang Y di China hingga 1-4 minggu

Tesla China mengumumkanPelarasan penghantaran pusingan baru31 Ogos melalui laman webnya. Masa menunggu yang diunjurkan untuk versi pacuan roda belakang Y-jenisnya dikurangkan menjadi 1-4 minggu dari 4-8 minggu sebelumnya, menunjukkan kilang besar syarikat di Shanghai memindahkan kapasitinya ke penghantaran tempatan.

Pada 18 Ogos, Tesla menurunkan anggaran masa penghantaran Model 3 dan Model Y di China. Data dari laman web rasmi pada masa itu menunjukkan bahawa anggaran masa penghantaran untuk kedua-dua versi Model 3 telah dipendekkan menjadi 12-16 minggu. Anggaran masa penghantaran untuk Model Y pacuan roda belakang telah dipendekkan menjadi 4-8 minggu, dan anggaran masa penghantaran untuk Model Y jarak jauh dan Model Y berprestasi tinggi masing-masing telah dipendekkan menjadi 16-20 minggu dan 12-16 minggu.

Model Y (sumber gambar: Tesla)

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk sebelum ini menyiarkan di akaun media sosial peribadinya bahawa kapasiti pengeluaran Tesla pada separuh pertama setiap suku tahun adalah berat sebelah terhadap eksport dan penghantaran tempatan pada separuh kedua. Oleh itu, dengan separuh kedua suku ketiga 2022, nampaknya bekalan kapasiti dari kilang-kilang besar di Shanghai juga harus beralih ke pasaran domestik.

Menurut data penjualan dari China Passenger Car Association, hingga bulan Julai, Tesla Shanghai Gigafactory telah menghantar 323,000 kenderaan kepada pelanggan di seluruh dunia tahun ini, termasuk 206,000 untuk pasaran China. Ini bermaksud bahawa dalam tujuh bulan pertama tahun ini, penghantaran Gigafactory Shanghai mencapai dua pertiga daripada jumlah keseluruhan tahun lalu, kerana ia menghantar lebih daripada 480,000 kenderaan elektrik tulen kepada pengguna di seluruh dunia pada tahun 2021.

Lihat juga:Tesla membuka stesen pengecasan super ke-100 di Beijing

Laporan pendapatan Tesla menunjukkan bahawa kilang Shanghai yang besar menghasilkan lebih daripada 750,000 kenderaan setahun, yang tertinggi dari mana-mana kilang syarikat di seluruh dunia. Tesla menjangkakan peningkatan peralatan baru-baru ini akan membolehkan kilang Shanghai terus meningkatkan produktiviti. Musk mengatakan dalam panggilan pendapatan bahawa syarikat itu berada di landasan yang betul untuk mencatat pengeluaran pada separuh kedua tahun ini.

Selanjutnya, data yang dikeluarkan oleh Tesla menunjukkan bahawa pada separuh pertama tahun 2022, pemilik kereta Tesla China telah menggunakan rangkaian pengecasan Tesla untuk menempuh perjalanan lebih dari 2.8 bilion kilometer, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 61%. Jaraknya setara dengan lebih dari 70,000 kali di seluruh bumi, dan pengurangan pelepasan CO2 dianggarkan melebihi 650,000 tan.