Tesla memperluas kilang Shanghai yang besar untuk meningkatkan kapasiti eksport

Menurut platform pendedahan maklumat alam sekitar perusahaan dan institusi di Shanghai,Tesla mengumumkan penilaian kesan alam sekitar (EIA)Pada hari Selasa, fasa pertama projek Gigafactory Tesla. Syarikat itu menyatakan dalam laporan bahawa projek itu adalah terutamanya untuk memenuhi permintaan eksport dan meningkatkan kapasiti pengeluaran bahagian auto. Ia merancang untuk meningkatkan kapasiti dengan meningkatkan bengkel pengeluaran, pekerja dan jumlah pengeluaran.

Laporan itu mendedahkan bahawa projek peningkatan proses pengeluaran akan menambah lima komponen baru, termasuk pembinaan bengkel sistem kuasa baru untuk pemasangan dan pengeluaran. Bengkel motor akan disesuaikan, litar baru akan ditambahkan, dan kapasiti pengeluaran motor magnet kekal dan pengawal motor akan ditingkatkan. Pindahkan bahagian pembaikan bateri bengkel asal ke bengkel sistem kuasa yang baru dibina dan tingkatkan jumlah pembaikan tahunan. Pada masa yang sama, bahagian penyelenggaraan motor akan dipindahkan ke bengkel motor asal, dan jumlah penyelenggaraan tahunan tidak akan berubah.

Dalam laporan itu, Tesla menyembunyikan maklumat penting seperti jumlah pelaburan projek, kawasan, tempoh pembinaan, dan skala peningkatan kapasiti. Dalam kesimpulannya, syarikat yang bertanggungjawab terhadap Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) berpendapat pembinaan projek ini adalah berdaya maju dari sudut perlindungan alam sekitar.

MenurutBerita Beijing, Projek peningkatan proses pengeluaran bahagian kilang besar Tesla di Shanghai bermula pada bulan Mac 2020. Tesla mendedahkan bahawa projek itu dibina untuk memenuhi komitmen penyetempatan dengan pemerintah China. Ia juga boleh mengurangkan masa yang diperlukan untuk mengimport bahagian dari Amerika Syarikat. Dengan mengambil kira peruntukan sumber global, syarikat itu menukar rantaian bekalannya dari kilang AS ke kilang China.

Lihat juga:Tesla menafikan rancangan untuk membina kilang China kedua di Shenyang

Pada masa itu, Tesla mendedahkan dalam laporan EIA bahawa ia merancang untuk menambah proses pengeluaran seperti bateri kuasa dan pemasangan pemacu elektrik berdasarkan kilang yang ada di kilang Gigabit Shanghai untuk mengeluarkan komponen utama kenderaan tenaga baru. Ia dirancang untuk menghasilkan 260,000 set pek bateri kuasa kenderaan elektrik tulen, sistem motor pemacu kenderaan elektrik dan pengawal motor setiap tahun. Fasa pertama projek yang disebutkan di atas telah siap dan ditugaskan pada awal September tahun lalu, dan firma itu menjangka akan menyelesaikan kerja penerimaan pada akhir Februari tahun ini.

StatistikPersatuan Kereta Penumpang ChinaKilang Gigabit Shanghai mengeksport 40.499 kenderaan pada Januari tahun ini, dan mengeksport lebih daripada 160.000 kenderaan elektrik pada tahun 2021. Ia diposisikan oleh Tesla sebagai pusat eksport global utama.