Tesla menyesuaikan struktur pengurusan Asia Pasifik

Tesla mengubah struktur pengurusannya di Asia Pasifik, di mana para eksekutif kini melaporkan kepada Tom Zhu, eksekutif tertinggi di Greater China, dan bukannya terus ke ibu pejabat syarikat di AS. Menurut laporan pada 8 Julai, Wang Hao, pengurus besar Tesla China yang bertanggungjawab untuk penjualan, telah dinaikkan pangkat menjadi naib presiden. Ini adalah satu-satunya penyesuaian eksekutif yang melibatkan Greater ChinaTeknologi Sina.

Tesla Asia Pasifik merangkumi Singapura, Jepun, Korea Selatan, Australia dan New Zealand, dengan Australia sebagai pasaran terbesar. Walau bagaimanapun, pasaran ini masih kecil berbanding dengan China, Amerika Syarikat dan Eropah. Sebilangan model Ys dan 3S yang dijual di pasar-pasar ini berasal dari kilang Shanghai yang besar.

Pada pertengahan bulan Jun, Tesla memecat pengurus wilayahnya di Singapura dan memulakan pengambilan pekerja baru di rantau ini dengan lebih daripada tujuh jawatan, termasuk pakar pemasaran yang bertanggungjawab untuk PR dan aktiviti runcit Singapura, pakar perniagaan penghantaran, pembantu penjualan dan eksekutif projek yang bertanggungjawab terhadap tanggungjawab sosial korporat. Ini dianggap sebagai persediaan untuk pelarasan dalam hubungan pelaporan, kerana pasaran Singapura adalah pasaran yang agak terkecil di rantau Asia Pasifik.

Lihat juga:Tesla China melancarkan operasi pertukaran minyak

Setelah Wang Hao dinaikkan pangkat, pangkatnya setara dengan naib presiden urusan luar Tesla. Dia juga satu-satunya eksekutif China yang mengambil bahagian dalam pusingan perubahan ini. Kedudukan Tom Chu tidak berubah.

Pada 8 Julai, CPCA mengeluarkan data penjualan kereta China pada bulan Jun. Tesla menjual 78,906 kenderaan di China, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 138%. Pada bulan Jun, Tesla menghantar 77,938 kenderaan di China, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 177%. Pada separuh pertama tahun 2022, Tesla Shanghai Gigafactory menghasilkan hampir 300,000 kenderaan, dan penghantaran setengah tahun menyumbang lebih dari 60% penghantaran tahunan pada tahun 2021. Secara khusus, hampir 100,000 kenderaan dihantar ke luar negara.