Tesla Shanghai Gigafactory dapat meneruskan pengeluaran sepenuhnya pada bulan Jun

LULUHMelaporkan pada hari Ahad bahawa Gigafactory Tesla di kawasan Lingang baru di Shanghai telah beralih dari satu shift ke dua shift, dan masih menggunakan pengeluaran gelung tertutup sekiranya berlaku wabak pneumonia mahkota baru. Kemudahan itu, yang dilaporkan memiliki kapasitas yang sama seperti sebelum penutupan, diharapkan dapat kembali ke produksi normal pada bulan Juni.

Orang yang berkaitan memberitahu “Satu Laporan Kewangan” bahawa rangkaian logistik pada dasarnya telah dipulihkan, dan pengeluaran dan bekalan kini dapat dijamin. Walau bagaimanapun, logistik melibatkan banyak faktor yang kompleks seperti pencegahan dan kawalan wabak antara wilayah, dan belum pulih sepenuhnya ke tahap sebelum wabak.

Sebelum penutupan Shanghai, Tesla menggunakan sistem pengeluaran tiga shift, menghasilkan hampir 20,000 kenderaan setiap minggu dan lebih dari 2,000 kenderaan sehari. Tesla menjangkakan kapasiti pengeluaran akan kembali ke tahap pra-wabak pada pertengahan Mei, tetapi berulang kali menangguhkan rancangannya kerana masalah rantaian bekalan. Sehingga 17 Mei, kadar penggunaan kapasiti keseluruhannya hanya 45%.

Lihat juga:Pusat R&D Shanghai Tesla banyak merekrut orang baru

Setelah lebih dari dua tahun beroperasi, Tesla Shanghai Gigafactory telah mencapai kadar penyetempatan sekitar 95% dalam rantaian bekalan. Ini membantu syarikat untuk bertindak balas dengan lebih baik terhadap kejutan rantaian bekalan transnasional yang disebabkan oleh langkah penutupan dan kawalan yang disebabkan oleh wabak tersebut. Sebuah kilang multinasional di Shanghai dalam rantaian bekalan Tesla mengatakan bahawa logistik pada dasarnya telah kembali ke tahap pra-wabak. Kilang ini juga menghadapi kekurangan bahan mentah dan bahan pembungkusan pada peringkat awal penyambungan semula kerja dan pengeluaran, tetapi kapasiti pengeluarannya meningkat dengan ketara.

Sebagai tambahan, sebagai “pusat eksport global” Tesla, Shanghai Gigafactory masih aktif memenuhi permintaan eksport. Logistik eksport disokong sepenuhnya oleh pihak berkuasa kastam China. Pada pertengahan Mei, dua kumpulan kenderaan elektrik Tesla telah dihantar ke Eropah dan tempat-tempat lain, dan sejumlah 9,000 kenderaan telah dieksport.