TikTok memperluas panjang video maksimum hingga 10 minit

Douyin, platform perkongsian video pendek yang dimiliki oleh syarikat teknologi yang berpangkalan di Beijing ByteDance, mengumumkan pada hari IsninIa akan memanjangkan panjang maksimum muat naik kepada 10 minit.

“Tahun lalu, kami melancarkan video yang lebih panjang yang berdurasi 3 minit, yang memberi lebih banyak masa kepada komuniti kami untuk membuat dan menghiburkan di Douyin. Hari ini, kami sangat gembira untuk mula melancarkan kemampuan untuk memuat naik video selama 10 minit, yang kami harap akan membuka lebih banyak kemungkinan kreatif untuk pencipta kami di seluruh dunia,” kata jurucakap Douyin.

Oleh kerana Douyin menawarkan bentuk kandungan yang lebih panjang kepada pencipta dan pengguna, pesaingnya melakukan sebaliknya. Instagram menyiarkan klip video pendek yang disebut Reels, YouTube melancarkan filem pendek dan Snapchat menghasilkan Spotlight. Syarikat-syarikat ini berusaha menjadikan kandungan video lebih pendek.

Kandungan dalam bentuk yang lebih panjang cenderung lebih menguntungkan dan lebih berkesan untuk menjaga pengguna di platform, kata orang dalam industri. Sementara itu, penganalisis berpendapat bahawa TikTok masih perlu membuat mod paparan yang sesuai untuk video yang lebih panjang kerana tidak sesuai dengan suapan kandungan menegak yang biasa dilayari oleh penggunanya.

Pengguna Douyin membelanjakan sekitar $2.3 bilion untuk platform tahun lalu, menurut data yang dikeluarkan oleh Sensor Tower pada bulan Januari. Angka itu termasuk urus niaga oleh rakan sejawat China Douyin, Douyin, versi iOS, yang meningkat 77% dari tahun ke tahun, meningkat daripada $1.3 bilion pada tahun 2020. Pada suku keempat 2021, perbelanjaan pengguna Douyin mencapai AS $824.4 juta, lebih dari dua kali ganda AS $382.4 juta pada tempoh yang sama pada tahun 2020.

Lihat juga:Perbelanjaan pengguna TikTok adalah $2.3 bilion pada tahun 2021, meningkat 77% setahun