TikTok Shop kini sedang diuji di UK, bertujuan untuk meningkatkan tawaran dalam aplikasi

TikTok Shop (TikTok Shop), pasaran e-dagang yang kini dalam ujian di UK, akan membolehkan pencipta dan peniaga dalam talian menjual produk dan perkhidmatan mereka secara langsung kepada pengguna melalui aplikasi Douyin, lapor Bloomberg pada hari Khamis. Douyin mengesahkan berita itu dalam satu kenyataan rasmi.

Bulan lalu, TikTok melancarkan kedai pop timbul ‘For You House’ pertama di London yang beroperasi dari 22 Julai hingga 8 Ogos. Orang yang bertanggungjawab di kedai itu mengatakan bahawa ketika wabak pneumonia mahkota baru mereda, TikTok bertujuan untuk menangkap trend orang yang kembali ke kedai fizikal. Pelancaran kedai pop timbul akan membantu menarik bakal pelanggan dan meningkatkan kesedaran jenama dan pengaruh masyarakat TikTok.

Hingga kini, kedai TikTok telah diuji di Indonesia dan Eropah. Menurut individu yang mengendalikan projek di syarikat induk TikTok ByteDance, platform ini berusaha mengubah pangkalan penggunanya yang luas menjadi pengguna. TikTok dijangka menutup perjanjian $185 bilion pada tahun 2022.

Douyin mempunyai sebilangan besar pengguna di seluruh dunia. Menurut data dari organisasi penyelidikan pasaran Sensor Tower, sejak 2018, Douyin dan TikTok telah menjadi dua aplikasi paling popular dalam senarai hiburan global selama tiga tahun berturut-turut. Kedua-dua platform saudari itu dijangka menerima 380 juta muat turun di seluruh dunia dari App Store dan Google Play, kedudukan tertinggi pada separuh pertama tahun ini.

Sebelumnya, TikTok menjana sebahagian besar pendapatannya dari iklan dan produk dalam aplikasi. Menurut data dari Sensor Tower, pendapatan produk dalam aplikasi Douyin dan TikTok dijangka melebihi AS $920 juta pada separuh pertama tahun ini, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 74%.

Lihat juga:ByteDance mengutamakan produk muzik, bekas CEO Douyin menerajui