Travel.com melancarkan “Program Neutrality Rendah Karbon”

Pada 27 Julai, platform perkhidmatan pelancongan China Trip.com dilancarkanIa “pelan peneutralan karbon rendah”Berkomitmen untuk secara beransur-ansur mencapai neutralitas karbon dalam operasinya sendiri, dan bersama-sama melancarkan sekurang-kurangnya 10,000 produk perjalanan rendah karbon dengan rakan ekologi. Dilaporkan bahawa beberapa langkah pelaksanaan yang berkaitan sedang diambil.

Trip.com mengatakan LESS adalah singkatan dari “rendah karbon, mesra alam, cekap tenaga, dan lestari”. Ia akan mempromosikan pengetahuan perjalanan rendah karbon melalui laman web, aplikasi, dan kedai, dan mendorong 100 juta orang untuk mengambil bahagian dalam amalan perjalanan lestari rendah karbon.

Sebagai contoh, Ctrip Business Travel memperkenalkan ciri “Green Hotel” dan “Green Flight”. Dari segi tiket penerbangan, Trip.com dan anak syarikatnya Skyscanner bekerjasama dengan syarikat teknologi iklim CHOOOSE untuk memberi pelancong pilihan perjalanan yang lebih hijau untuk mengira dan mengimbangi pelepasan karbon yang dihasilkan oleh penerbangan mereka. Ctrip Hotel menyokong hotel yang tidak menawarkan barang pakai buang secara proaktif.

Dalam perniagaan percutian, Trip.com bekerjasama secara meluas dengan pelbagai jenis rakan kongsi untuk membantu lima taman negara pertama membuka lawatan pertama di dunia. Dengan populariti aktiviti seperti perkhemahan dan trekking yang pesat, Travel.com juga bekerjasama dengan pembekal untuk mengembangkan produk seperti perkhemahan tanpa jejak, trekking hijau, dan berbasikal.

Lihat juga:Pengerusi Trip.com Liang Jian digantung di Weibo

Ctrip Rent-a-Car menganjurkan kenderaan tenaga baru untuk perjalanan, dan pesanan NEV tahunannya meningkat pada kadar 140%. Menurut penilaian jumlah pesanan semasa, kenderaan tenaga baru akan mengurangkan pelepasan karbon sekitar 10,000 tan berbanding dengan kenderaan tradisional pada tahun 2022. Syarikat itu juga mengeluarkan produk pelancongan “Trip.Loop”.

Selari dengan pelancaran Program Neutralitas Rendah Karbon, episod pertama dokumentari mikro eko-pelancongan Travel.com “Walking Green” dilancarkan secara rasmi. Filem ini dicipta bersama oleh Trip.com dan National Geographic, dengan wartawan asing Mohamed Osama Mohamed Ragab sebagai tuan rumah. Setiap episod melibatkan perjalanan ke destinasi dan mencari perjalanan dan gaya hidup yang mampan dengan pakar alam sekitar tempatan dan profesional pelancongan.