Trip.com Group dibuka 4.85% lebih tinggi pada hari pertama penyenaraian di Hong Kong kerana industri pelancongan China pulih dengan kuat

Saham syarikat perjalanan dalam talian China Trip.com Group naik pada hari pertama penyenaraiannya di Hong Kong pada hari Isnin apabila China menjangkakan pemulihan yang kukuh dalam industri pelancongan semasa cuti Hari Buruh yang akan datang.

Syarikat yang disenaraikan Nasdaq menaikkan kira-kira HK $8.5 bilion (AS $1.09 bilion) pada harga terbitan HK $268 (AS $34.49) sesaham minggu lepas. Seterusnya, saham syarikat dibuka 4.85% kepada HK $281 (£ 36.16) sesaham apabila ia disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong.

“Dengan disenaraikan di A.S. dan Hong Kong, kami dapat mencapai penyenaraian global yang benar-benar mencerminkan kehadiran dan prospek antarabangsa kami dengan lebih baik,” kata Jane Sun, Ketua Pegawai Eksekutif Trip.com Group, pada majlis di ibu pejabat syarikat itu di Shanghai pada hari Isnin.

Trip.com Group mengatakan ia merancang untuk menggunakan pendapatan bersih dari penyenaraian untuk melabur dalam teknologi yang akan mengukuhkan kedudukan pasarannya yang terkemuka dan membiayai peningkatan pengalaman pengguna yang berterusan.

Dow Jones mengatakan bahawa agensi China Chassion Securities menganggarkan bahawa pelancong China akan melakukan perjalanan hampir 200 juta dalam percutian lima hari yang bermula pada 1 Mei, menjadikannya tempoh perjalanan Hari Buruh paling sibuk yang pernah ada di negara iniDilapor.

Menurut Travel.com, agensi pelancongan dalam talian domestik terbesar di China, sehingga 14 April, tempahan tiket penerbangan untuk cuti Hari Buruh telah meningkat sebanyak 23% berbanding tempoh yang sama pada tahun 2019. Tempahan hotel meningkat sebanyak 43%, tiket tarikan pelancong meningkat sebanyak 114%, dan tempahan sewa kereta meningkat sebanyak 126%.

Data rasmi menunjukkan bahawa semasa Festival Qingming tiga hari yang baru-baru ini berakhir pada 5 April, penduduk China melakukan 102 juta perjalanan domestik, 94.5% daripada tahap yang dicatatkan pada tahun 2019. Pendapatan pelancongan mencapai 27.2 bilion yuan ($4.2 bilion), iaitu 57% daripada pendapatan tahunan pada tahun 2019.

Apabila ketegangan antara Washington dan Beijing semakin meningkat, semakin banyak syarikat China yang disenaraikan di A.S. merancang untuk membuat tawaran sekunder di Hong Kong, dan Trip.com telah menyertai pangkat. Sejak Alibaba memulakan tren dengan $12.9 bilion pada tahun 2019, jumlah penyenaraian yang disebut “homecoming” di pusat kewangan Asia telah mencapai $36 bilion, menurut RefinitivDilapor.

Bulan lalu, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. meluluskan undang-undang yang akan mengusir syarikat asing dari Bursa Saham A.S. jika mereka tidak mematuhi keperluan audit A.S.. Penyenaraian sekunder di Hong Kong boleh membantu syarikat-syarikat China yang tersenarai di A.S. melindung nilai risiko penghapusan dan mempelbagaikan asas pelabur.

Lihat juga:Trip.com Mendapat Kebenaran Penyenaraian Sekunder Hong Kong

Ditubuhkan pada tahun 1999, Trip.com Group menyediakan perkhidmatan termasuk tempahan penginapan, tiket pengangkutan, perjalanan pakej dan pengurusan perjalanan korporat. Ia memiliki dan mengendalikan Trip.com, Skyscanner, Qunar dan Ctrip, yang semuanya adalah agensi pelancongan dalam talian.