TuSimple kehilangan $110 juta pada suku kedua

2 Ogos,Syarikat trak tanpa pemandu TuSimple mengeluarkan hasil kewangan Q2. Pada suku kedua, pendapatannya berjumlah $2.594 juta, meningkat 73 peratus daripada $1.482 juta pada suku yang sama tahun lalu. Kerugian operasinya adalah $110 juta, berbanding dengan EBITDA yang disesuaikan sebanyak $82.7 juta.

Sehingga 30 Jun, perbatuan jalan terkumpul TuSimple mencapai 8.1 juta batu, peningkatan 13% daripada 7.2 juta batu pada akhir Q1. Jumlah trak simpanan adalah 7,485, sedikit meningkat daripada 7,475 pada suku pertama.

Dari segi kos, TuSimple membelanjakan $85.5 juta untuk penyelidikan dan pembangunan, terutamanya untuk perbelanjaan kakitangan, berjumlah $60.8 juta. Jualan dan perbelanjaan am dan pentadbiran adalah $22 juta, berbanding $21.5 juta pada suku pertama tahun lepas. TuSimple membelanjakan $25.2 juta sebagai insentif ekuiti. Pada akhir suku kedua, syarikat itu mempunyai simpanan tunai sebanyak $1.16 bilion pada kunci kira-kira.

Dalam laporan kewangan, Tusenpur menyesuaikan ramalan prestasi 2022. Syarikat itu kini menjangkakan pendapatan tahunan $9 juta hingga $11 juta, pada dasarnya sama seperti sebelumnya. Kerugian EBITDA yang disesuaikan adalah $360 juta hingga $380 juta, menyempit dari ramalan sebelumnya $400 juta hingga $420 juta.

Ditubuhkan pada tahun 2015, TuSimple adalah syarikat teknologi pemanduan autonomi yang beribu pejabat di San Diego, Amerika Syarikat. Perniagaan utamanya adalah trak tanpa pemandu. Pada masa ini, syarikat telah membantu mempercepat proses pengeluaran besar-besaran. Syarikat itu mengatakan dalam laporan pendapatannya bahawa ia berada pada tahap kritikal peralihan dari penyelidikan dan pengembangan teknologi ke pengkomersialan, dan keselamatan adalah premisnya.

Lihat juga:Permulaan memandu sendiri TuSimple meneroka penjualan perniagaan China

Selain pengkomersialan, perubahan personelnya juga telah menarik banyak perhatian dari dunia luar. Pada bulan Julai tahun ini, beberapa media melaporkan bahawaHuang Zehua, pengasas bersama dan naib presiden kejuruteraan TusimpleDia mengundurkan diri pada Oktober 2021 dan menubuhkan syarikat trak pintar pada bulan April tahun ini. Wang Yi, seorang lagi pekerja kanan Tuxinpu, juga mengundurkan diri pada masa yang sama. Bekas ketua pegawai kewangan Patrick Dillon (Patrick Dillon) mengemukakan peletakan jawatannya pada 15 Jun tahun ini, dan kemudian meletak jawatan secara rasmi.