Unicorn e-dagang rentas sempadan Shenyin bertindak balas terhadap penempatan semula ibu pejabat ke Singapura

ReutersPada hari Khamis, syarikat e-dagang rentas sempadan China, unicorn Shen telah menjadikan syarikat Singapura sebagai syarikat induknya, dan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Shen, Chris Xu, telah menjadi penduduk tetap negara kota itu, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Reuters menganalisis dokumen awam dan mendapati bahawa Roadget Business PTE yang didaftarkan di Singapura. Ltd. ditubuhkan pada 2019 dan menjadi entiti sah yang mengendalikan laman web global Shein sejak akhir 2021. Roadget juga kini memiliki tanda dagangan Guangzhou SHEIN International Import & Export Co., Ltd. dan SHEIN.

SHEIN ditubuhkan pada 2008 dan operasi utamanya di China ialah Nanjing Top Plus Information Technology Co., Ltd. Menurut maklumat orang ramai di Tianyan Check, SHEIN membatalkan pendaftarannya pada April 2021, dan Chris Xu tidak lagi memegang peranan undang-undang di mana-mana syarikat domestik yang berkaitan dengan SHEIN.

Halaman profil syarikat di LinkedIn menunjukkan Singapura sebagai kubu kuatnya. Shin bertujuan untuk melipatgandakan tenaga kerjanya di Singapura menjadi sekitar 200 pada akhir tahun ini, menurut dua orang yang mengetahui perkara itu.

Eksport Media CinaBerita PembersihanSaya meminta SHEIN untuk mengesahkan perkara ini dan mendapat tanggapan berikut: “Kami adalah syarikat e-dagang rentas sempadan. Untuk mempromosikan pengembangan perniagaan tempatan dengan lebih baik, melayani pengguna dengan lebih mudah, dan memenuhi syarat peraturan pemerintah tempatan, kami telah menubuhkan beberapa pusat di seluruh dunia. Kedudukan dan fungsi pusat tidak berubah. China adalah pusat penting bagi kami, dan kami juga akan mempunyai pusat di pasaran teras lain, seperti Amerika Syarikat dan Singapura. Pengambilan global adalah perkara biasa “. Jurucakap itu juga mengatakan bahawa Chris Xu masih warganegara China.

Lihat juga:Adakah rancangan pereka bebas Shein adalah pilihan moral untuk meniru?

Walaupun SHEIN, sebagai syarikat swasta, tidak perlu mendedahkan keadaan operasinya, dilaporkan bahawa hasil penjualannya pada tahun 2021 adalah sekitar 15.7 bilion dolar AS.