UNISOC antara empat teratas dalam pasaran cip global

Menurut statistik yang dikeluarkan bulan lalu oleh firma penyelidikan pasaran Counterpoint, pembuat chip ChinaUNISOC (Shanghai) Technology Co., Ltd. menguasai 8.4% bahagian pasaranIa menduduki tempat ketiga di pasaran awam (tidak termasuk Apple) dalam pemproses aplikasi telefon pintar global pada suku kedua 2021.

Ini adalah pencapaian yang patut diraikan keranaUNISOCBahagian pasarannya meningkat dua kali ganda hanya dalam satu tahun setelah bahagian pasaran dikira secara berasingan untuk pertama kalinya pada tahun 2020. Pada tahun 2018 dan 2019, data syarikat tidak ditunjukkan secara berasingan kerana bahagian pasarannya dikategorikan di bawah “yang lain”.

Media China Economic Observer melaporkan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Unisoc mengatakan syarikat milik negara itu “berada di ambang kemuflisan” dan kini bekerja di bidang cip utama telefon pintar 5G dengan segala cara. Selama bertahun-tahun sebelum itu, UNISOC mendapat keuntungan dari telefon pintar murah dengan harga sekitar 1,000 yuan ($155) atau kurang. Kerana kemunduran teruk Huawei HiSilicon, hanya Samsung, Apple, Qualcomm dan MediaTek yang berdiri di hadapan UNISOC.

Pada 16 September, UNISOC menunjukkan skor berjalan cip 5G Tanggula 6nm lebih tinggi daripada 400,000 mata pada sidang media dalam taliannya. Cip ini juga merupakan produk pertama di dunia yang menguji teknologi siap 5G R16. UNISOC juga berkongsi kes di mana teknologi 5Gnya memperkasakan senario industri seperti penjagaan kesihatan pintar, pembuatan pesawat, logistik, dan perlombongan.

Seorang eksekutif UNISOC mengatakan pada persidangan itu bahawa cip Zhanrui 6nmnya kini dalam pengeluaran besar-besaran dan debug, dan prestasinya setanding dengan telefon pintar kelas atas arus perdana. Produk berkaitan akan dikeluarkan di pasaran tidak lama lagi.

Lihat juga:Pembuat cip AI Axera telah menerima pusingan pembiayaan A + “ratusan juta yuan”, yang dipimpin oleh Meituan

UNISOC kini berada di peringkat pembiayaan Pra-IPO. Seorang pelabur yang memberi tumpuan kepada pasaran semikonduktor utama memberitahu wartawan bahawa terdapat kira-kira tiga pusingan pembiayaan dalam proses ini, dan pusingan pertama mengambil masa yang lama. Projek 5G UNISOC, yang biasanya menelan belanja ratusan juta dolar, membuat banyak pelabur merasa “terlalu berisiko”