Wall Street English boleh menghadapi tuntutan mahkamah, syarikat bersaing memikat bekas pelajar

Pelanggan dan pekerja Wall Street English (WSE), sebuah syarikat latihan bahasa dewasa global, kini mencari jalan keluar yang sah dari syarikat itu dalam usaha mendapatkan kembali tuisyen dan gaji yang belum dibayar kerana menghadapi kemuflisan untuk pengembangan China.

Terdapat laporan bahawa lebih daripada6,500 pelajarSyarikat itu kini mengancam tuntutan mahkamah untuk mendapatkan hak pengguna mereka semasa kejatuhan WSE, dengan bayaran pendahuluan hingga 520 juta yuan ($80.3 juta), menurut media domestik Jimu News.

WSE ditubuhkan di Itali pada tahun 1972 dan memasuki pasaran China pada tahun 2000. Minggu lalu, WSE memberitahu pekerja bahawa ia akan memasuki proses kebankrapan tidak lama lagi, dengan pengumuman rasmi secepat minggu ini.

Syarikat bimbingan yang bersaing telah berusaha memanfaatkan peluang yang muncul dari kejatuhan WSE.

Lihat juga:Wall Street English akan mengisytiharkan muflis minggu depan, dan kedai depan ini ditutup beberapa kali

Pada hujung minggu, Education First (EF) menyiarkan di laman web dan akaun WeChat rasminya bahawa mereka akan menerima bekas pelajar WSE yang terlibat dan bahkan menawarkan potongan harga untuk pelbagai kursus dalam talian dan luar talian. EF adalah syarikat latihan bahasa antarabangsa yang beribu pejabat di Switzerland yang juga menyediakan pelbagai perkhidmatan di China.

Dari puluhan juta dolar yang kini cuba dipulihkan oleh pelanggan, sebahagian besarnya dibayar melalui pinjaman pelajar. Banyak pengguna kini berada di bawah tekanan kewangan yang besar kerana pembayaran yang perlu dibayar dan tidak mendapat perkhidmatan WSE sebagai balasannya.

WSE, salah satu syarikat paling terkenal dalam industri ini, menutup sebahagian besar pusat latihan sukannya di seluruh China berikutan wabak pneumonia mahkota baru, yang memberi kesan buruk kepada kehadiran secara langsung. Sebelum pengumuman minggu lalu, syarikat yang sedang bergelut itu dilaporkan gagal membayar gaji sehingga tiga bulan kepada pekerjanya di negara ini.

Pukulan ke atas perniagaan syarikat China lebih besar daripada wabak ini, dan dalam beberapa bulan kebelakangan ini terdapat yang sengitMenekanMengenai industri pendidikan swasta yang pernah berkembang di negara ini.

Salah satu prinsip panduan langkah pihak berkuasa adalah apa yang disebut “pengurangan dua kali lipat”, yang bertujuan untuk membatasi kerja rumah selepas sekolah yang berlebihan dan tunjuk ajar tambahan di luar sekolah pada waktu bukan sekolah.

Kedudukan baru ini telah memberi impak kepada pasaran pendidikan swasta China yang besar. Sehingga baru-baru ini, dalam ekonomi domestik China yang berkembang pesat, pasaran pendidikan swasta telah dibenarkan untuk berkembang pesat. Walaupun sebahagian besar peraturan baru bertujuan untuk mengurangkan latihan ekstrakurikuler intensif untuk pelajar sekolah Cina, pusat pembelajaran dewasa seperti WSE juga menderita ketika para pelabur menjadi lebih waspada terhadap industri yang lebih luas.