Xiaomi melabur dalam syarikat casis kawalan wayar Tongyu Automobile

Tongyu Automobile, yang beribu pejabat di Shanghai, baru-baru ini mengubah maklumat pendaftaran industri dan komersial rasminya, menambahkan Hai Antarctic Venture Capital (afiliasi Xiaomi) dan Kewen Capital sebagai pemegang saham. Dengan bergerak,Modal berdaftar syarikat meningkat daripada 30.07 juta yuan ($4.5 juta) kepada 32.26 juta yuan ($4.82 juta).

Tongyu Automobile ditubuhkan pada bulan September 2016 dan mempunyai dua pangkalan di Shanghai dan Yichun. Laman web rasminya menunjukkan bahawa syarikat itu membekalkan sistem pemanduan pintar kepada banyak pembuat kenderaan China, dengan fokus pada pengembangan dan pengeluaran sistem casis kawalan wayar generasi akan datang. Produknya terutamanya merangkumi sistem penggerak kawalan wayar, sistem stereng kawalan wayar, sistem pemulihan tenaga brek dan sistem bantuan pemanduan lanjutan, yang bertujuan untuk mempromosikan pengembangan kenderaan pintar dan elektrik.

Pasukannya telah mengembangkan produk brek elektro-hidraulik kelas pertama (EHB) domestik dan telah memohon 47 paten berkaitan EHB, termasuk 7 paten penemuan yang dibenarkan dan 26 paten model utiliti.

Lihat juga:Xiaomi Motors mendapat paten untuk memandu sendiri

Sejak Xiaomi mengumumkan pada bulan Mac 2021 bahawa ia akan meneruskan pembuatan kenderaan yang lengkap, gergasi teknologi yang berpusat di Beijing telah mulai memajukan prosesnya dengan stabil dan telah melabur dalam sejumlah syarikat berkaitan kenderaan tenaga baru. Pelaburannya merangkumi semua cabang industri, dari alat ganti kenderaan seperti lidar, hingga bateri kuasa, sistem elektrik, cip automotif dan penjualan.

Sebagai contoh, pada akhir bulan lalu, syarikat gabungan Xiaomi Hanxing Ventures melabur di KBVIP. Yang terakhir adalah penyedia perkhidmatan kenderaan elektrik, yang memfokuskan pada penyediaan teknologi stesen janakuasa komprehensif yang mengintegrasikan penyimpanan, pengisian, dan pengujian tenaga.