Xiaomi melancarkan cermin mata foto, bermula dari $370

Pada 1 Ogos, gergasi elektronik pengguna yang beribu pejabat di BeijingXiaomi mengeluarkan produk cermin mata baru yang disebut “MI Glasses Camera”.Harga runcit yang dicadangkan adalah 2,699 yuan ($400), sementara harga crowdfunding hanya 2,499 yuan ($370). Crowdfunding akan bermula pada 3 Ogos jam 10 pagi. Dalam tempoh ini, sejumlah 299 yuan cermin mata hitam akan diberikan.

Produk ini beratnya 100 gram. Buat pertama kalinya, ia dilengkapi dengan kamera sudut lebar Bayer 4-dalam-1 50MP quadruple dan kamera telefoto periskop 8MP dengan penstabilan imej optik OIS split, yang tidak memerlukan sambungan kabel ke peranti luaran, membawa keupayaan pengkomputeran imej yang kuat.

Kamera utama sudut lebar dapat mencapai penangkapan sudut pandang pertama, dan lensa telefoto periscope dapat mencapai 5x zoom optik dan 15x zoom hibrid untuk penangkapan lensa panjang. Dilengkapi dengan bateri 1020mAh, ia dapat mencapai 3.3 jam penggunaan biasa dan 100 minit rakaman video, dan 0% -80% masa pengecasan kurang dari 30 minit. Buat pertama kalinya, syarikat itu mengintegrasikan sistem dwi-kamera periscope telefon pintar lengkap ke dalam bentuk kacamata pintar padat, yang sangat meningkatkan keupayaan menembak produk kacamata.

Produk ini juga membawa beberapa fungsi praktikal dan pelbagai fungsi AR pintar. Sebagai contoh, “Time Backtracking” dapat menyimpan video dalam 10 saat sebelum penggambaran ketika rana ditekan, dan menyokong perkongsian satu klik ke platform sosial pengguna, yang lebih senang daripada menembak dengan telefon pintar dalam acara sukan, konsert, perkhemahan, perjalanan dan pemandangan lain.

Lihat juga:Xiaomi memperoleh paten untuk cermin mata AR magnetik, mempromosikan susun atur meta-alam semesta

Xiaomi sebelumnya telah mengembangkan alat terjemahan yang disebut “Little Love” yang dapat memberikan terjemahan Inggeris-Cina masa nyata. Ia kini boleh didapati di China dan menyokong lebih daripada enam bahasa di luar negara. Ciri-ciri baru, termasuk unjuran video, akan dilancarkan pada masa akan datang dengan peningkatan perisian.

Dari segi privasi dan keselamatan, foto dan video pada kacamata pintar dihantar dengan aplikasi Xiaomi dan tidak akan disimpan di awan. Untuk melindungi privasi pengguna, produk ini juga dilengkapi dengan penunjuk menembak LED di bahagian depan badan, yang akan menyala untuk mengingatkan orang lain ketika mengambil gambar atau merakam video.